Kultura e–novice, 21. december 2018

/
Uspešno … ustvarjalno 2018. Foto @Katja Goljat za Motovila.

Pozdravljeni,
leto 2018 bo v spominu vsekakor ostalo kot »tisto rekordno in nadpovprečno leto«. V petem letu izvajanja Ustvarjalne Evrope so domače organizacije s področja kulture, filma idr. ustvarjalnih sektorjev presegle že dosežene rekorde iz prejšnjih let – slovenski vodje projektov Kultura in MEDIA so namreč letos skupaj pridobili skoraj 5 milijonov evrov podpore EU!
V podprogramu Kultura se za Slovenijo nadaljuje trend višanja podpore EU na letni ravni! 13 slovenskih vodij projektov sodelovanja, prevodnih projektov in evropskih platform je več kot 2,5-krat povečalo znesek, ki so ga domače organizacije pridobile v prvem letu izvajanja programa, in tokrat doseglo rekordnih 4,1 milijona evrov podpore EU. V evropskih projektih sodelovanja in platformah pod vodstvom organizacij iz drugih držav sodeluje še 22 slovenskih partnerjev. Nekatere izmed uspešnih organizacij sodelujejo celo v dveh podprtih projektih Kultura, skupaj pa je 31 slovenskih organizacij letos ustvarilo 262 mednarodnih povezav v 38 različnih državah, od Portugalske do Gruzije in od Norveške do Tunizije. To pa zahteva nekaj hrupa, mar ne?! Vabljeni, da se z rezultati pohvalite in jih delite naprej. Zdaj je čas, da spomnimo odločevalce, naj podprejo večji proračun za kulturo – da ne bomo ostali zgolj pri neizpolnjenih željah! 

Želimo vam prijetne praznične dni … ter uspešno in ustvarjalno 2019!
Motovila ponovno z vami od 7. januarja dalje. 

Prijeten prvi zimski dan,
vaša ekipa CED Slovenija
©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©©

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa?
Opažamo, da pravilna raba logotipov Ustvarjalne Evrope še vedno povzroča težave. Tukaj je nekaj nasvetov za promocijo in uporabo logotipa.

Ali so kulturni izvajalci iz Združenega kraljestva upravičeni do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi?
Trenutno še vedno lahko polnopravno sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, vendar pa njihovim slovenskim partnerjem svetujemo, da upoštevajo dva možna scenarija, ki se bosta udejanjila z Brexitom po 30. mar. 2019. Spremljajte nas, saj vas bomo še naprej obveščali o vseh morebitnih spremembah!

Nagrada EU za književnost praznuje 10. obletnico
Ob 10. obletnici nagrade EU za književnost (EUPL) je na posebnem natečaju kratkih zgodb makedonsko-slovenska pisateljica Lidija Dimkovska prejela posebno omembo za kratko zgodbo When I left Karl Kniebknecht. Čestitatmo! Več tukaj. Prihodnje leto bo za nagrado EUPL kandidatko oz. kandidata lahko ponovno predlagala Slovenija.

Znani kandidati za nagrado EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe
MAO je sporočil, da je Fundació Mies van der Rohe je objavila seznam del, ki so se uvrstila v izbor za nagrado EU za sodobno arhitekturo 2019. Med skupno 383 deli je uvrščenih tudi 11 slovenskih del.
Člani žirije bodo v prihodnjih mesecih izbrali 40 projektov, nato bodo med njimi izbrali 5 finalistov. Podelitev nagrad bo 7. maja 2019 v Barceloni. Držimo pesti!

RAZPISI

Slovenske založbe 100 % uspešne na razpisu za prevajanje evropskega leposlovja 2018
Slovenske založbe so na letošnjem razpisu Kultura za prevajanje evropskega leposlovja podrle rekord! Ker imamo največje število odobrenih projektov na državo, hkrati pa tudi 100-odstotno uspešnost oddanih prijav, so slovenske založbe tokrat na absolutnem prvem mestu. Založba Malinc, založba Sanje in KUD Police Dubove so prejeli podporo za dvoletni prevodni projekt (Kategorija 1). Založbi GOGA in Mladinska knjiga in Zavod Beletrina pa so pridobili triletni partnerski sporazum, ki jim bo omogočil tri zaporedne letne podpore (Kategorija 2). Čestitamo!
Razpis za prevajanje evropskega leposlovja 2019 bo predvidoma objavljen prihodnje leto februarja z rokom za oddajo vlog aprila.

Aktivnosti za krepitev izvedbenih zmogljivosti nosilcev naziva EPK
Generalni direktorat Evropske komisije za izobraževanje in kulturo (DG EAC) je objavil poziv za izbor koordinatorja aktivnosti na področju krepitve zmogljivosti za bodoče evropske prestolnice kulture. Rok za prijavo je 16. jan. 2019.

DOGODKI

Pet let Ustvarjalne Evrope, pet let Motovile
Letos mineva pet let odkar slovenske organizacije sodelujejo v Ustvarjalni Evropi, Motovila pa že pet let skrbi za nemoteno delovanje CED Slovenija. Od leta 2014 je v programu EU sodelovalo več kot 100 slovenskih organizacij, nekatere med njimi so večkratni prejemniki podpore. Slovenski vodje projektov so v obdobju 2014–2018 skupaj pridobili več kot 16 milijonov EUR podpore. Ponosni smo, da smo k temu prispevali tudi s svojim delom. V petih letih smo organizirali 111 dogodkov, na katerih smo gostili 256 domačih in tujih strokovnjakov in 4.234 udeležencev. Preverite, kako smo zaključili leto 2018.

Kaj so povedali gostje na »Uspešno … ustvarjalno 2018«?
Ob zaključku leta je Motovila na srečanje povabila predstavnike organizacij, ki so v obdobju 2014–2018 uspešno pridobili podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, da se spoznajo, izvejo, kaj kdo počne, se mrežijo in predstavijo svoje delo, želje, pomisleke in načrte. Želje za prihodnost so večji proračun za kulturo v prihodnji finančni perspektivi programa EU in podporne sheme, ki bodo omogočale vstop v mednarodne projekte tudi manjšim organizacijam. Za suveren nastop na mednarodnih prizoriščih pa si organizacije želijo več podpore in posluha tudi na domačem terenu. Gostje in udeleženci dogodka pozdravljajo dosedanja prizadevanja na nacionalni in lokalni ravni, želijo pa si sistemskih oz. dolgoročnih rešitev. Več tukaj.

Katero slovensko mesto bo gostilo EPK 2025?
Motovila (CED Slovenija) je 18. okt. 2018 v Hiši EU pripravila dogodek s fokusom na Evropsko prestolnico kulture (EPK) in projekte sodelovanja Kultura – dva ključna mehanizma programa Ustvarjalna Evropa. EPK velja za eno najbolj prepoznavnih pobud na ravni EU na področju kulture in Slovenija jo bo ponovno gostila 2025, projekti sodelovanja pa predstavljajo hrbtenico podprograma Kultura in so velikokrat povezani z aktivnostmi EPK v različnih državah.

Prihodnje leto napovedujemo Ustvarjalne sinergije v sodelovanju s CMEPIUS in CED AT in HR (marec); mednarodno konferenco o mobilnosti (april); Onkraj kulturnega modela II v sodelovanju s Centrom za kreativnost (maj); seminar Inovativni poslovni modeli za muzeje (september); Uspešno … ustvarjalno 2019! (december), delavnice / info dnevi za razpise Kultura in še kaj. Spremljajte nas!

ISKANJE PARTNERJEV

Kako smo povezali ukrajinske in slovenske kulturne izvajalce na Onkraj horizontov 2018
Deset predstavnikov ukrajinskega kulturnega sektorja je med enotedenskim študijskim obiskom Slovenije spoznavalo več kot 40 slovenskih organizacij in obiskalo več kot 20 kulturnih prostorov in prizorišč. Poleg bivanja v prestolnici so se srečali tudi s kulturno sceno v štajerski prestolnici. Poročamo tukaj. Če potrebujete pomoč pri iskanju partnerjev iz Ukrajine, smo pravi naslov za pomoč.

PODPRTI PROJEKTI

Januarja impro delavnica v Pionirskem domu
Pionirski dom – Center za kulturo mladih 19. jan. 2019 vabi na brezplačno impro delavnico v okviru projekta Young Theatre*. Rok za prijave je 7. jan. 2019.

Future Architecture: 4. poziv za ideje
Umetniki in ustvarjalci s področja arhitekture vabljeni k predložitvi predlogov del, s katerimi se želite predstaviti v sklopu programa za evropsko arhitekturo 2019. Evropska platforma Future Architecture*, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje, zbira ideje do 7. jan. 2019.

Bralni klub Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom v Knjižnici Prežihov Voranc
KUD Police Dubove vas 22. jan. 2019 vabi na druženje v bralni klub, kjer boste v sproščenih pogovorih iskali odgovore na vprašanja zakaj, kaj in kako brati. Knjiga v fokusu je roman Temna ljubezen avtorice Alexandre Berkove in v prevodu Tatjane Jamnik. Vabljeni, vstop je prost. Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti/Echoes of Realities* (2015–2017).
Do vključno 23. dec. 2018 do 22. ure pa ste vabljeni k naročnini na e-novice KUD Police Dubove in si kot novi naročnik prislužite eno od 25 knjižnih nagrad.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 2018 (ELKD 2018)

Komisija predstavila niz ukrepov na področju kulturne dediščine
6. in 7. dec. 2018 je bila na Dunaju konferenca #EuropeForCulture, s katero sta Ministrstvo za kulturo Avstrije in Evropska komisija slavnostno zaokrožila ELKD. Komisija je prav tam predstavila niz ukrepov na področju kulturne dediščine za leti 2019 in 2020.

In še vse DRUGO pretočeno

Poziv neodvisnim gledališkim ustvarjalcem na rezidenco »Make a Move«
Make a Move je rezidenčni program za neodvisne gledališke skupine ali posameznike s poudarkom na gibalnem gledališču. Izbrani udeleženci bodo v letu 2019 sodelovali na treh tematskih inkubatorjih, in sicer na temo: (i) digitalnih praks (apr., Galway, IE), (ii) umeščanja gledališča v javni prostor in razvoja občinstva (sept., Reka, HR) in (iii) komuniciranja in poslovnih modelov (dec., Targo, RO). Organizator udeležencem krije stroške udeležbe na vseh treh inkubatorjih (bivanje, prehrana in pot). Poleg tega vsak udeleženec ali skupina udeležencev prejme še plačilo v višini 4.320 EUR. Rok za prijavo je 30. dec. 2018.

CMEPIUS januarja 2019 vabi na brezplačne info dneve in delavnice EZD
V letu 2019 sta prva dva razpisna roka programa Evropa za državljane (EZD) 1. feb. in 1. mar. Z nizom dogodkov CMEPIUS želi potencialne prijavitelje seznaniti s programom in pripraviti za oddajo kakovostnih projektnih prijav na razpis. Na vse dogodke se prijavite s spletno prijavnico.