Novice

Letos nagrada EU za književnost EUPL ponovno v Slovenijo

Nagrada EU za književnost EUPL se podeljuje z namenom opozoriti na bogato in raznoliko sodobno književnost v Evropi ter spodbuditi izmenjavo del v tem prostoru ter zanimanje za nenacionalno književnost.

Nagrada EU za književnost EUPL se podeljuje obetavnim književnikom iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa – vsako leto je po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate. Iz Slovenije so doslej nagrado EUPL prejeli Nataša Kramberger, Gabriela Babnik, Jasmin B. Frelih in Lidija Dimkovska.

Letos bo kandidatko ali kandidata za nagrado EUPL ponovno predlagala Slovenija. Znana so imena predstavnikov slovenske žirije:
*Jasmin B. Frelih, pisatelj, lavreat EUPL 2016 – predsednik žirije;
*Tina Bilban, literarna kritičarka, avtorica, urednica, raziskovalka;
*Alma Čaušević, izvršna direktorica v založništvu;
*Renata Zamida, založnica;
*Ana Geršak, literarna kritičarka in urednica.

Nagrada bo prav tako podeljena avtorjem iz Albanije, Armenije, Bolgarije, Češke, Islandije, Latvije, Malte, Nizozemske, Portugalske, Srbije, Švedske, Tunizije in Moldavije. Več informacij tukaj.

Ustvarjalna Evropa želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja, zato podpira t. i. posebne ukrepe, in sicer nagrade Evropske unije za različna področja, znak evropske dediščine, Evropske dneve kulturne dediščine in evropske prestolnice kulture.