Novice

Čas za zgodbe v Koroški galeriji likovnih umetnosti

Septembra in oktobra 2017 vabljeni na aktivnosti pod naslovom NA-POTI (IN/ON THE WAY), ki se osredotočajo na temo migracij, beguncev, osebnih zgodb in izkušenj ljudi ter hkrati posledic tako za samo politično in ekonomsko sliko kot tudi za miselni okvir prebivalcev in državljanov Evrope. NA-POTI je del projekta »Čas za zgodbe« s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kultura · 15. septembra 2017

Na-poti_KGLU_Story_time

Čas za zgodbe izpostavlja pomen poznavanja kulturne zgodovine različnih narodov in okolij, saj je ravno poznavanje prva skupna točka na poti k razumevanju drugih kultur, ki prihajajo v Evropo z migracijskimi tokovi.

Povabljeni umetnikiNika Autor, Vesna Bukovec, Nadine Kaadan, Jure Markota, Jalal Maghout in ŠKART – bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) v Slovenj Gradcu reinterpretirali kulturno zgodovino in kulturne kontekste tako evropskega kot arabskega sveta. Izpostavljali bodo vprašanja v zvezi s postulati, kot so humanost, mir, vojna, dobro in slabo, ter hkrati preizpraševali vlogo posameznika in s tem tudi odgovornost posameznika do sočloveka. Vabljeni umetniki bodo v parih izvajali delavnice, na katerih bodo skozi dialog z udeleženci razvijali nove interpretacije tradicionalnih motivov v luči migrantske krize.

Čeprav se bodo nekatera predstavljena umetniška dela dotikala globalnih vprašanj, večina sodelujočih umetnikov k temi pristopa s pozicije posameznika in lastnega doživljanja trenutne situacije. Umetniki bodo predstavili njihov način dela in problematiko, s katero se ukvarjajo, ter izhodišča za novo nastajajoča dela, ki bodo vključena v razstavo Čas za zgodbe (12. okt. 2017 v KGLU), ki bo potekala pod krovnim imenom Na-poti.

Več o dogodkih in program aktivnosti preverite na spletu KGLU.
Na odprtje razstave v četrtek, 12. okt. 2017, bo organiziran tudi brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane ter ostalih postajališč na poti v Slovenj Gradec (zbirno mesto parkirišče Tivoli, odhod iz Ljubljane ob 15.30, odhod iz Slovenj Gradca ob 22.00).
Za brezplačen avtobus so obvezne prijave do torka, 10. okt., na: galerija@glu-sg.si.

V projektu Story Time / Čas za zgodbe sodeluje pet organizacij iz štirih držav, Hrvaške (Izvori d. o. o.), Avstrije (Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie), Nemčije (Studio Gaus GmbH) in Slovenije (Inter-kulturo d.o.o. in Koroška galerija likovnih umetnosti), ki so pridobile podporo Ustvarjalne Evrope za projekte vključevanja beguncev (EACEA/12/2016).