Novice

Animateka in LIFFe vztrajno med odličnimi evropskimi festivali!

Izvajalska agencija je objavila rezultate aprilskega roka za podporo evropskim filmskim festivalom, na katerem je Slovenija dosegla 100 % uspešnost! Svojo odličnost sta ponovno potrdila LIFFe (46.000 EUR) in Animateka (33.000 EUR). Čestitamo!

Rezultati · 13. septembra 2018

Na razpis za podporo filmskim festivalom podprograma MEDIA (EACEA 17/2017, rok: 26. 4. 2018) sta se prijavila 102 festivala iz 28 držav, od tega je kriterije upravičenosti zadovoljilo 77 projektov. Evropska komisija bo podporo dodelila 33 festivalom iz 18 držav (po 12 držav z visoko oz. nizko AV zmogljivostjo in 7 držav srednje AV zmogljivosti).

Najvišji točkovni prag zadnjih nekaj let

Med festivali, ki so imeli enako ali več točk kot je znašal letošnji prag (84 od 100 možnih točk, 3 točke več kot lani oz. največ v zadnjih nekaj letih), sta tudi oba prijavljena slovenska festivala. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe s 84 točkami in Mednarodni festival animiranega filma Animateka s 86,5 točkami.

Podpora le trem festivalom animiranega filma – tudi Animateki

15. Mednarodni festival animiranega filma Animateka (3.–9. dec. 2018) se je uvrstil med le tri evropske festivale animiranega filma, ki so dobili podporo v tem razpisnem krogu. Gre za ponovno potrditev izjemne kakovosti festivala, za katerega bo prijavitelj Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta tudi tokrat črpal 33.000 EUR, najvišji znesek podpore podprograma MEDIA za festivale kratkega filma. Neodvisni ocenjevalci so predvsem prepoznali, da Animateka ponuja raznolike celoletne dejavnosti razvoja občinstev in strokovne javnosti v Ljubljani in Sloveniji, s posebnim poudarkom na filmski vzgoji za mlado občinstvo. Program festivala po mnenju komisije resnično zrcali evropsko raznolikost glede na države porekla filmov in predstavljene talente, s kombinacijo digitalnih in standardnih pristopov pa festival razvija inovativne mehanizme doseganja občinstev.

LIFFe pozna svoje občinstvo

29. Ljubljanski mednarodni filmski festival – LIFFe (7.–18. nov. 2018) se je uspešno prebil med 18 podprtih globalnih (žanrsko neopredeljenih) evropskih filmskih festivalov v tem krogu. Letošnja edicija bo tako kot prejšnje podprta s 46.000 EUR podprograma MEDIA. K ponovnemu uspehu je prispevalo to, da nosilec projekta, Cankarjev dom, ob festivalu LIFFe ponuja tudi druge filmske dogodke. Po mnenju ocenjevalcev prijavitelj prav tako solidno pozna svojo publiko in se ji približuje tudi z digitalnimi orodji. Izobraževalne dejavnosti so raznolike, razviden je fokus na mlada občinstva. Evropska dimenzija programa je dobra, promocija evropskih talentov poteka prek neformalnih pobud. Obstoječa partnerstva so aktivna, organizacijski tim pa izkušen.

Slovenija letos četrta po številu uspešnih festivalov

Vpogled v rezultate obeh rokov razpisa EACEA 17/2017 daje vedeti, da je letos največ podpor za filmske festivale dobila Nemčija (10), polovico manj pa Francija, ki ji sledi na drugem mestu. Po štirje festivali so podprti v Belgiji, na Češkem, Nizozemskem in Portugalskem, četrto mesto pa si s tremi podporami delijo Španija, Poljska, Slovenija in Srbija. Skupaj s festivalom Kino Otok, ki je MEDIA podporo prejel v prvem razpisnem krogu, je letošnji končen izkupiček za Slovenijo 106.000 EUR.

Več informacij o rezultatih razpisa: EACEA 17/2017 (rok 26. apr. 2018).