Novice

ZRC SAZU & svetovna enciklopedija žensk v arhitekturi 1960–2015

Ali veste, kaj je dober trajnostni učinek projekta? Povabilo k pripravi svetovne enciklopedije ene vodilnih neodvisnih založb. Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta je prejel prestižno povabilo založbe Bloomsbury, potem ko je uspešno sodeloval pri mednarodnem projektu MoMoWo s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kultura · 22. januarja 2019

Na podlagi sodelovanja v projektu MoMoWoWomen’s creativitiy since the modern movement, in zaključne mednarodne konference projekta, ki je pod naslovom Women’s Creativity since the Modern Movement (1918–2018): Toward a New Perception and Reception, potekala letos junija v Torinu, je bil ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, povabljen k sodelovanju pri pripravi svetovne enciklopedije žensk v arhitekturi od leta 1960 do 2015.

Publikacijo pod naslovom The Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture 1960–2015 pripravlja vodilna svetovna neodvisna založba Bloomsbury in predvideva njen izid v tiskani in digitalni obliki leta 2021. Enciklopedija bo predvidoma vsebovala več kot 1200 enot, katerih pripravo koordinirajo regionalni uredniki. ZRC SAZU prevzema koordinacijo prispevkov za Slovenijo. Pri tem se povezuje z, med drugim, Univerzo v Ljubljani, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Centrom arhitekture Slovenije; torej z ustanovami, s katerimi je uspešno sodeloval že v okviru projekta MoMoWo.

Interdisciplinarni projekt MoMoWo s podporo programa Ustvarjalna Evropa (Kultura) obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.