Novice

Znani nominiranci za nagrado EUPL

Nagrada EU za književnost EUPL se podeli vsako leto z namenom opozoriti na bogato in raznoliko sodobno književnost v Evropi. Znanih je 55 nominirancev iz 14 sodelujočih državah, tudi Slovenije.

Kultura, Rezultati · 16. aprila 2021
Vir: www.euprizeliterature.eu

Nagrada EU za književnost EUPL se podeljuje obetavnim književnikom iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa – vsako leto je po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate. Letos so to Albanija, Armenija, Bolgarija, Češka, Islandija, Latvija, Malta, Moldavija, Nizozemska, Portugalska, Srbija, Slovenija, Švedska in Tunizija.

Konzorcij treh evropskih združenj – knjigotržcev, pisateljev in založnikov (EIBF, EWC in FEP), ki podeljujejo nagrado EUPL, je 15. aprila objavil seznam letošnjih nominirancev.

Slovenski nominiranci so:
Anja Mugerli, Čebelja družina (Bee Family), publisher: Cankarjeva založba
Davorin Lenko, Psihoporn (Psychoporn), publisher: Cankarjeva založba
Gašper Kralj, Škrbine (Stubs), publisher: Založba /*cf.
Jernej Županič, Behemot (The Behemoth), publisher: Beletrina

Prejemniki nagrade EUPL 2021 bodo znani 18. maja.
Več informacij tukaj.

Iz Slovenije so sicer doslej nagrado EUPL prejeli Nataša Kramberger, Gabriela Babnik, Jasmin B. Frelih in Lidija Dimkovska.

Ustvarjalna Evropa želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja, zato podpira t. i. posebne ukrepe, in sicer nagrade Evropske unije za različna področja, znak evropske dediščine, Evropske dneve kulturne dediščine in evropske prestolnice kulture.