Novice

Znak evropske dediščine – poročilo za leto 2020

Evropska komisija je objavila poročilo za leto 2020, s katerim je preverila izpolnjevanje meril za podelitev Znaka evropske dediščine (European Heritage Label). Odbor neodvisnih strokovnjakov je preveril 38 spomeniških območij, tudi Partizansko bolnico Franja in Spominsko cerkev Sv. Duha na Javorci.

Znak evropske dediščine usmerja pozornost na kraje, predmete ali dogodke, ki so oblikovali današnjo Evropo in poosebljajo naše skupne vrednote, zgodovino in kulturo.

Evropska komisija je marca objavila poročilo za leto 2020 – European Heritage Label monitoring report 2020, v katerem ugotavlja, da prejemniki znaka izpolnjujejo vse pogoje. Med njimi sta tudi Partizanska bolnica Franja in Spominska cerkev Sv. Duha na Javorci. Odbor neodvisnih strokovnjakov vsaka štiri leta opravi nadzor na podlagi meril, ki so določena v sklepu o uvedbi ukrepa EU za znak evropske dediščine.

Več na spletu Evropske komisije.
Seznam prejemnikov znaka evropske dediščine preveri tukaj.

Leta 2020 je Slovenija prejela še tretji znak – za Prešernovo Zdravljico, Narodna in univerzitetna knjižnica pa je s tem postala sedež spomeniškega območja.