Novice

VERSOPOLIS zdaj tudi kot brezplačna spletna revija

V okviru platforme VERSOPOLIS, ki jo koordinira Beletrina in s podporo Ustvarjalne Evrope, je od sredine marca letos dostopna tudi istoimenska spletna revija za poezijo, knjige in kulturo. Vabljeni k prebiranju!

Kultura · 24. marca 2016

VERSOPOLIS je literarna platforma za poezijo, ki je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike, saj jim omogoča, da se uveljavijo tudi zunaj meja svoje domovine. Projekt s podporo Ustvarjalne Evrope, ki traja od 1. decembra 2014 do 30. novembra 2017, koordinira založba Beletrina.

V drugem letu izvajanja projekta VERSOPOLIS (E-Merging Creativity) so partnerji projekta vzpostavili mednarodno spletno revijo VERSOPOLIS, European Review of Poetry, Books and Culture. Revija v središče postavlja avtorje, teme in knjige, ki se osredotočajo na celinsko Evropo. Dnevno bosta objavljena do dva članka o knjigah, poeziji, umetnosti, filmu, glasbi, potovanjih, ipd..

Revija VERSOPOLIS bo predvsem platforma za spodbujanje in predstavljanje tistih evropskih avtorjev in založnikov, ki so prepogosto spregledani pri angleško govorečih bralcih. Ob ponedeljkih bodo objavljeni intervjuji, ob torkih bosta v ospredju umetnost in kultura, ob sredah komentarji, ob četrtkih bodo peresa predana gostujočim kolumnistom, ob petkih pa si lahko privoščite esej.

Platforma VERSOPOLIS od svojega nastanka zdaj vključuje 98 pesnikov iz 20 držav, ki bodo v letu 2016 obiskali 13 literarnih festivalih po vsej Evropi. Platformi sta se priključila tudi dva nova festivala iz Nemčije in Francije.

Vsi literarni festivali v VERSOPOLIS:
– ARS POETICA (SK)
– DNEVI POEZIJE IN VINA (SI)
– FELIX POETRY FESTIVAL (BE)
– GENOA INTERNATIONAL POETRY FESTIVAL (IT)
– GORANOVO PROLJEČE (HR)
– HAUSACHER LESELENZ (DE)
– INSTYTUT KULTURY MIEJSKIEJ (PL)
– LEDBURY POETRY FESTIVAL (UK)
– LES PRINTEMPS DES POETES (FR)
– LITERATURE & WINE FESTIVAL (AT)
– POETINIS DRUSKININKŲ RUDUO (LT)
– STRUSKI VECERI NA POEZIJATA (MK)
– ŮMEÅS INTERNATIONELLA LITTERATURFESTIVAL (SE)

Več o reviji tukaj (doc. angl.); o projektu VERSOPOLIS – E-Merging Creativity na CED Slovenija.