Novice

V UGM na ogled razstava »Women, (be)coming«

Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. mar. 2019, Umetnostna galerija Maribor na ogled postavlja razstavo, ki je nastala v okviru Wom@rts umetniških rezidenc s podporo Ustvarjalne Evrope. Umetnice so ustvarjale v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir »Drugi spol«, ki letos praznuje 70. let izida.

UGM I Umetnostna galerija Maribor ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marca, odpira prvo od dveh zaporednih predstavitev umetniških del, nastalih v okviru Wom@rts umetniških rezidenc s področij grafike, stripa in ilustracije ter digitalnih medijev. Umetnice so ustvarjale v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir Drugi spol, ki letos praznuje 70. let izida.

Mednarodna razstava skupno 32 avtoric iz več kot 10 držav, je v UGM Studiu zasnovana premierno, kasneje pa bo potovala v razstavišča partnerjev projekta v Vilno (Litva), Santiago de Compostela (Španija), Grand Angouleme (Francija), na Reko (Hrvaška), v Avilés (Španija) in Limerick (Irska).
Drugi sklop del bo UGM predstavila 26. aprila 2019.

Umetnice na razstavi: Ana Pečar (SI), María Castellanos (ES), Cristina Busto Alvarez (ES), Marija Stonytė (LT), Hanne Larsen (NO), Stéphanie Cadoret (FR), Haya Blanco (ES), Fernanda Álvarez Jimenez (ES), Aoiffe Barret (IE), Neringa Žukauskaitė (LT) in Audrey Potrat (FR); Samira Kentrić (SI), Korina Hunjak (HR), Merieme Mesfioui (FR), Nanu González (ES), Fionnualla Doran (IE).

Women, (be)coming
8. marec–13. april 2019
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
kustosinja razstave: Breda Kolar Sluga

Wom@rts je evropska platforma za enakopravno reprezentacijo žensk v umetnosti (2017–2021). Cilj projekta s podporo Ustvarjalne Evrope je boj za enako prisotnost žensk v umetnosti v smislu prepoznavnosti, napredovanja in dostopa do trga. Namen projekta je poudariti in podpirati ustvarjalnost ter povezovanje žensk v različnih sektorjih kulturne industrije. Aktivnosti v projektu se bodo osredotočale predvsem na področja: (i) literatura / založništvo / stripi, (ii) vizualne umetnosti (grafika, fotografija, video in druge multimedijske tendence) in (iii) uprizoritvene umetnosti (glasba in predstave).