Novice

V mesto ob Dravi bo kmalu prispela Lumina

Svetlobne postavitve, ki razkrivajo Židovski, Rotovški in Slomškov trg v drugačni, bolj čarobni luči, so zasnovali umetniki iz Italije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije, s pomočjo vilink in vilincev Društva Hiša! in podporo Ustvarjalne Evrope. Lumina praznično otvarja svoje kotičke 23. nov. 2018 ob 18.30 in nas razsvetljuje vse do predzadnjega dneva v tem letu. Svetu bo prinesla dobro luč!

Kultura · 20. novembra 2018
Festival Lumina. Foto: Denis Zelnik.

V mesto ob Dravi je prispela dama v sijoče praznični opravi. Svetlobo razliva po trgih, z zapeljivostjo zvabi mimoidočega, navdihujoča vila – Lumina.

Elektrificirana glava

Na Slomškovem trgu nas svetlobna gugalnica zaziba v razigranost, z občutkom razposajenosti in zadovoljstva pa povabi, da v svet in vesolje pošljemo sporočilo dobre volje.
*Avtorji: Coletivo Nora (PT), sodelujoči: Aleksander Klemenčič, Aljaž Kraner, Anže Plevnik.

Prehodi

Poti, zvite med tratami, ki vodijo do knjižnice ter mogočnih zgradb univerze in gledališča, razsvetljujemo s svetlobnimi Prehodi – poklon organskim tvorbam narave. Umetnica je ideje črpala v rastlinskem in živalskem svetu, v netresku, rastlini, ki je bila nekoč simbol živahnosti in delavnosti, ter v avtohtoni slovenski čebeli, imenovani kranjska čebela, tudi kranjska sivka ali kranjica. Ornamenti in oblikovalske rešitve, ki dopolnjujejo in bogatijo instalacije, so narejeni v tradicionalnem slogu južne italijanske regije Puglia, domovine umetnice Marie Angele Bruno – Luminarie Puglia. V svojem projektu je svoje poreklo in korenine združila s slovensko tradicijo v simbolnem označevanju preteklih in sodobnih vrednot našega mesta.
*Avtorica: Maria Angela Bruno (IT), sodelujoči: Višja strokovna šola za les in oblikovanje iz Maribora.

Premik

V objemu mirnega in tihega Rotovškega trga si privoščimo odmik od prazničnega vrveža. Avtorica Vlasta Čobal Sedmak je svojo svetlobno zgodbo poimenovala Premik– klopco za počitek je po zgledu kockastih korit dreves, vrinjenih na trg, postavila – v kocko. Ta posnema obliko urbane opreme in notranjo organsko formo, ki spominja na kokon, bubo, zapredek in asociira na varno zavetje, kamor nas povabi. Prepustimo se intimnemu doživljanju igre svetlobe, ki pronica skozi odprtine in ponuja opazovanje številnih vzorcev v igrivem prepletanju. Pogled s klopce skozi odprtino na sever je usmerjen proti gotskemu oknu na Stolnici, na jug pa proti podhodu Rotovža, dvema prezrtima arhitekturnima biseroma, ki naj v prazničnem času zasluženo pritegneta našo pozornost.
*Avtorica: Vlasta Čobal Sedmak (SI), sodelujoči: Višja strokovna šola za les in oblikovanje iz Maribora.

Ko zasijemo

Židovski trg s pogledom na Dravo je domovanje mogočnega pajesena, drevesa, v katerega veje smo vpletli besede, ki krepijo, povedo, kdo smo, predvsem pa želijo dobro nam in mestu. Avtorica Lucy Barker je projekt poimenovala Ko zasijemo. Hej, ko zasijemo!
*Avtorica: Lucy Barker (GB), sodelujoči: Zavod Pum, Andragoški zavod Maribor.

Spremljajte @Lumina – otvoritev in @vilinskomesto.

Lumina je del projekta LUCity s podporo Ustvarjalne Evrope, ki ga koordinira Društvo Hiša!. Lumino sofinancira tudi Ministrstvo za javno upravo RS.