Novice

Svetlobna gverila: Re:akcija4 v Celju

Svetlobna gverila že tretje leto sodeluje v mednarodnem projektu Spectrum, ki ga letos izvajajo štirje mednarodni festivali svetlobe. Potem, ko je med majem in junijem svetila v Ljubljani, bo zdaj med 6. in 23. septembrom gostovala v Celju.

Kultura · 7. septembra 2016

V celjskih galerijah in na celjskih dvoriščih, atrijih ter vrtovih se obeta serija svetlobnih intervencij, ki kažejo javne kotičke v dobesedno novi luči, hkrati pa raziskujejo in izpostavljajo vlogo svetlobe in umetnosti v javnem prostoru ter njihovo součinkovanje.

Vir: splet Svetlobna gverila.
Vir: splet Svetlobna gverila.

Svetlobna gverila tako spodbuja razmislek o vlogi umetnosti in umetnika v javnem prostoru in družbi nasploh. Kakšna je vloga umetnika v globalizacijski družbi, ki v boju za prevlado nad kapitalom in hlepenjem po moči pozablja na osnovne pogoje za kvalitetno in človeku dostojno življenje? Je umetnost odvečni strošek ali prepotreben spektakel, ki odvrača od realnosti vsakdanjika? Svetlobna gverila tudi opozarja na vlogo svetlobe pri sooblikovanju urbane izkušnje, na potencial umetnosti pri zviševanju kakovosti življenja v urbanih naseljih.

Re:Akcija4 v Celje prinaša izbor del slovenskih in tujih avtorjev, ki z različnimi avtorskimi pristopi preobražajo običajni videz arhitekture in urbanih mikroambientov in katerih pomemben gradnik je svetloba. Dela, ustvarjena za prejšnje edicije ljubljanskega festivala, so v Celju umeščena v nove prostorske kontekste, ki zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva in nagovarjajo karseda široko publiko.

Več o festivalu in programu na spletu Svetlobne gverile ali tukaj (.pdf).

Program Svetlobne gverile je del projekta Spectrum 16 – Transnational Light s podporo Ustvarjalne Evrope, pri katerem kot partner sodeluje Forum Ljubljana in ga koordinira organizacija Ocubo Criativo Actividades Literarias,LDA iz Portugalske.