Novice

Strokovni posvet o spodbujanju prevajanja evropskega leposlovja

Zavod Motovila (CED Slovenija) vas v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS in pisarnami CED iz Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske vabi na strokovni posvet »Ustvarjalna Evropa in spodbujanje prevajanja evropskega leposlovja«.

Dogodki · 21. novembra 2016

Ali ste vedeli, da je Slovenija v prvih dveh letih programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020) uspešno pridobivala podporo EU za prevajanje leposlovja? Toda v letu 2016 je uspelo eni sami založbi.
Ali zanimanje za sodelovanje slovenskih založnikov na razpisu za podporo literarnemu prevajanju upada? Kaj je skrivnost uspeha Bolgarije, Makedonije, Madžarske, Hrvaške na razpisu Ustvarjalne Evrope? Zakaj in v kolikšni meri založniki v svoj prevodni program vključujejo dobitnike nagrade EU za književnost (EUPL)? Kaj ta nagrada predstavlja avtorju? Ali uspešna pot do sredstev Ustvarjalne Evrope in s tem na tuje trge vodi prek prevajanja domačih avtorjev v večje jezike, zlasti angleščino? Kje so problemi prevajanja iz manjših jezikov?

KJE? Slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom Ljubljana (dvorana M 3–4).
KDAJ? V petek, 25. novembra, od 11. do 13. ure
KDO? Izkušeni založniki: Ákos Déri, Typotex Kiadó, Budimpešta; Bojan Sazdov, TRI & Publisher, Skopje; Nevena Dichlieva-Krysteva, ICU Publishing, Sofija; Seid Serdarević, Fraktura, Zagreb; Irena Miš Svoljšak, Založba Miš, Dob pri Domžalah; Mitja Ličen, Založba Goga, Novo mesto in Andrej Ilc, Mladinska knjiga, Ljubljana.
Posebna gostja: Gabriela Babnik, nagrajenka EUPL 2013. Moderirata Renata Zamida (JAK RS) in Mateja Lazar (Motovila / CED).

Več o strokovnem posvetu tukaj.
Koliko slovenske založbe prevajajo evropsko leposlovje.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku (tolmačenje omogočeno). Po dogodku vas vabimo na kratko druženje in izmenjavo izkušenj, priložnost pa lahko izkoristite tudi za kratek posvet s predstavniki pisarn CED iz vabljenih držav v zvezi s kandidaturo na razpisu 2017 za prevodne projekte Kultura Ustvarjalne Evrope.

Prosimo vas, da udeležbo potrdite do četrtka, 24. novembra, do 13. ure prek e-obrazca na spletu CED Slovenija. Hvala!

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo: info@ced-slovenia.eu; T: 01 300 87 87.

Preverite: Kaj so povedali založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske?

Motovila-logo-slo JAK-logo