Novice

Slovenska kulturna sfera zelo uspešna pri črpanju sredstev EU!

CED Slovenija / Motovila opozarja na nedosledne trditve v medijih o črpanju sredstev za kulturne in ustvarjalne sektorje iz programov Evropske unije.

Rezultati · 11. maja 2016

Avtor Marijan Zlobec je na svojem blogu v članku »Bo Tone Peršak kulturni minister?«, z dne 4. maja 2016, zapisal »Tu ga čaka veliko dela, saj je jasno, da je bila kulturna sfera pri črpanju evropskih sredstev slaba, slabo pripravljena, neučinkovita in preprosto rečeno lena.«, s čimer se CED Slovenija / Motovila ne strinja. Izjavo smo prav tam komentirali 10. maja 2016, in sicer:

Kar se tiče t. i. centraliziranih programov EU, tj. tistih, ki se izvajajo v Bruslju (v nasprotju s strukturnimi skladi EU, kjer okvir za črpanje določi država), velja prav nasprotno! Slovenska kulturna in filmska sfera se je v dobrih dveh letih izvajanja Ustvarjalne Evrope (2014-2020), edinega programa EU, namenjenega spodbujanju kulturnega in ustvarjalnega sektorja, odrezala odlično – počrpala je že skoraj 7 milijonov EUR!

V informacijski pisarni CED Slovenija / Motovila uspešnost Slovenije v partnerstvu s portalom Culture.si skrbno merimo: /infografika/. Rezultati za Slovenijo v številkah za leto 2014 – 61 projektov– 43 organizacij – 2 mio EUR; 2015 – 61 projektov – 37 organizacij – 2,9 mio EUR; samo do maja 2016 že prek 2 mio EUR!

Da je glede na velikost in število prebivalcev Slovenija pravzaprav najbolj uspešna med skoraj 40 državami, ki sodelujejo v tem programu, je izpostavila tudi predstavnica Evropske komisije Catherine Magnant, ki je februarja sodelovala na posvetu v Državnem svetu RS (http://www.ds-rs.si/node/1817).