Novice

Scenaristična delavnica Centra Ustvarjalna Evropa z Miguelom Machalskim

Priznani svetovalec za scenarije Miguel Machalski ponovno v Sloveniji – na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok v Izoli v organizaciji Centra Ustvarjalna Evropa! Vabljeni na njegovo predavanje v soboto, 6. junija ob 11.00 v kreativno-podjetniškem centru RIIBA v Izoli!

Dejavnosti · 29. maja 2015

Slovenskim avtorjem in filmskim ekipam ta izkušeni strokovnjak nikakor ni neznan, saj se po odlično ocenjenih in obiskanih MEDIA seminarjih spomladi 2010 in jeseni 2012 v organizaciji Centra Ustvarjalna Evropa ponovno vrača v Slovenijo, tokrat prvič na Kino Otok.

Na festivalu bo Miguel Machalski v soboto, 6. junija, ob 11.00 svoje bogato scenaristično znanje vsem zainteresiranim predstavil v okviru odprtega seminarja – predavanja z naslovom “What Makes a Story Compelling?”, pred tem pa bo na zaprti večdnevni delavnici svetoval izbranim scenaristom in producentom s filmskimi projekti v razvoju (vsa mesta so zapolnjena – seznam izbranih projektov za zaprto scenaristično usposabljanje).

Sobotno predavanje je odprto za vse zainteresirane in bo potekalo v kreativno-podjetniškem centru RIIBA (Trg Etbina Kristana 1, Izola). Jezik delavnice je angleščina.

Za udeležbo so potrebne vnaprejšnje prijave najkasneje do 5. junija na e-naslov sabina.briski@ced-slovenia.eu.

Miguel Machalski je vsestranski strokovnjak za scenarije, ki že dvajset let uspešno deluje na mednarodnem filmskem prizorišču kot svetovalec, scenarist dramaturg in mentor usposabljanj. Njegovo multikulturno in večjezično ozadje, interdisciplinaren profil in predvsem bogate izkušnje tako v neodvisni svetovni kinematografiji kot tudi s svetovanjem velikim produkcijskim studiem pri filmih uveljavljenih režiserjev (npr. »Billy Elliot« Stephena Daldryja, »Femme Fatale« Briana de Palme ali »Million Dollar Baby« Clinta Eastwooda …) ga v zadnjih letih umeščajo med vidnejše mentorje scenarističnih usposabljanj po vsem svetu.

Je predavatelj številnih evropskih izobraževalnih programov s podporo programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA: EAVE, Sources2, Four Corners, Baltic Event, MAIA, Nipkow idr. (več informacij je na voljo na njegovi spletni strani).

Vtisi udeležencev individualnih svetovanj z Miguelom v 2010 in 2012:
Predavatelj se je zelo dobro prilagodil vsakemu projektu, čeprav so si bili žanrsko zelo različni, in v debato o vsakem projektu pritegnil večino udeležencev. Všeč mi je bilo, da smo se na eni strani posvetili reševanju problemov posameznih projektov (narativna struktura itd.), po drugi strani pa nas je skozi to naučil nekaj tudi o pisanju scenarijev s čisto tehničnega vidika. Delavnica je bila koristna in zabavna.
(Sonja Prosenc, scenaristka in režiserka)

Bilo je odlično, vse dvome in vprašanja glede projekta je Miguel rešil z lahkoto. Bilo mi je v čast in veselje.
(Bojan Mastilović, producent, Restart)

Miguel je zares natančno prebral treatment in imel zelo dobra vprašanja in lucidne odgovore na probleme, ki jih je našel v tekstu. Eden boljših razgovorov sploh. /…/ Vlil mi je zaupanje v tekst, me bodril, da popravimo malenkosti, ki naj bi nas pripeljale k uspešnemu koncu dela na scenariju. Odlično zame, vse pohvale zanj.
(Dunja Klemenc, producentka, Studio Maj)

Opisi Miguelovih predhodnih obiskov v Sloveniji v 2010 in 2012:
2010 (2 dogodka: Filmska fabula in Filmski teden Evrope)
2012 (scenaristični seminar na Festivalu slovenskega filma)

Vabljeni na Kino Otok 2015!