Novice

Rezultati za selektivno distribucijo – drugi rok

Na drugem razpisnem roku je podporo prejelo devet prodajnih zastopnikov za distribucijo devet evropskih filmov, med partnerji pa so vključeni tudi trije slovenski distributerji.

Rezultati · 26. novembra 2019

Na razpis (EACEA 28/2018) je v drugem roku prispelo osemindvajset prijav prodajnih agentov iz Avstrije, Nemčije, Francije, Poljske in Velike Britanije. Komisija bo sofinancirala devet prodajnih zastopnikov za distribucijo enajstih evropskih filmov v skupnem znesku 5.8 milijona EUR. Podporo bodo prejeli celovečerci iz Avstrije, Francije, Italije, Islandije, Velike Britanije, Romunije in Danske.

V partnerske konzorcije je vključenih 188 distributerjev iz tridesetih različnih držav (povprečno 20 distributerjev na film), med njimi tudi trije iz Slovenije, ki bodo za distribucijo skupaj prejeli 15.151 EUR. V primerjavi s prvim rokom se je število distributerjev povečalo. Sicer največ distributerjev prihaja iz Nemčije (9), Belgije (8), Češke (8), Grčije (8), Španije (8), Poljske (8) in Slovaške (8).

Seznam filmov, ki so prejeli sredstva za distribucijo:
– Mali Joe / Little Joe (AT),
– Žvižgači / La Gomera (RO),
– Portret mladenke v ognju / Portrait de la jeune fille en feu (FR),
– Izdajalec Il Traditore (IT),
– A White, White Day / Hvítur, hvítur dagur (IS),
– Hors normes (FR),
– Medtem ko vas ni bilo Sorry We Missed You (UK),
– Nesrečniki / Les Misérables (FR),
– Dreambuilders / Minna & Drømmebyggerne (DK);

Na prvem in drugem razpisnem roku skupaj je podporo za distribucijo prejelo dvajset filmov, v skupnem znesku 10,4 milijona EUR. Slovenski distributerji so za leto 2019 prejeli podporo v skupnem znesku 26.836 EUR. Seznam distributerjev iz Slovenije in filmov, ki bodo prikazani v Sloveniji, bomo objavili, ko prejmemo podrobnejše podatke.

Razpis za podporo selektivni distribuciji za 2019 je uvedel korenite spremembe, tako na vsebinski kot postopkovni ravni. Distributerji niso več samostojni prejemniki podpore, temveč partnerji prodajnih zastopnikov.

Več informacij o rezultatih na spletni strani EACEA.