Novice

Rezultati Ustvarjalna Evropa 2021 – Medsektorski sklop

Motovila s ponosom obvešča o odličnih rezultatih predstavnikov slovenskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev na prvih razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa (2021–2027), ki so bili izpeljani v letu 2021. Izkupiček za Medsektorski sklop: 1 projekt – skoraj pol milijona EUR za 3 organizacije.

Evropska unija je na razpisih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2021 podprla 59 evropskih projektov, v katerih sodeluje 57 slovenskih organizacij. Nekatere so vključene v več projektov, tako da skupna vrednost 70 pridobljenih podpor EU znaša 9,7 milijona EUR. Slovenske organizacije so ustvarile več kot 230 mednarodnih kulturnih povezav. Anja Mugerli je za delo Čebelja družina prejela nagrado EU za književnost EUPL.

Ob zaključku leta 2022 Motovila obvešča šele o rezultatih razpisov za leto 2021 zato, ker je Evropska komisija spremenila razpisni postopek, vključno s sistemom sklepanja pogodb in obveščanja o rezultatih. Nacionalni centri CED namreč lahko javnost obveščajo o rezultatih in promovirajo podprte projekte šele, ko so med Evropsko komisijo in prejemniki podpore sklenjene vse pogodbe. Za razpise 2021 se je ta postopek zaradi dodatnih zamud pri lansiranju nove generacije Ustvarjalne Evrope še dodatno zavlekel in šele zdaj je končno nastopil trenutek, ko lahko veseli in ponosni razglasimo, da tudi v aktualno sedemletno obdobje slovenska kultura in film vstopata z odlično popotnico.

MEDSEKTORSKI SKLOP naslavlja skupne izzive in priložnosti v KUS in vključuje podporo za:
– nadnacionalno sodelovanje na področju politik: spodbujanje prenosljivosti rezultatov (vključno z evropsko mrežo centrov CED);
– novičarske medije: medijska pismenost, kakovostno novinarstvo, svoboda in pluralnost medijev;
– laboratorij za ustvarjalne inovacije: razvoj inovativnih orodij, modelov in rešitev, ki so uporabni tako v AV sektorju kot tudi v drugih kulturnih in ustvarjalnih sektorjih.

V letu 2021 Slovenija beleži uspeh na razpisu Laboratorij za ustvarjalne inovacije (INNOVLAB).
Med zgolj10 podprtimi projekti je TRETJI ODER, inovativna platforma za predvajanje evropskih ustvarjalnih in kulturnih del z vodjo (Periskop d.o.o.) in dvema partnerjema iz Slovenije (ADD d.o.o., Art rebel 9 d.o.o.) ter partnerji iz Italije in Španije. Slovenski vodja in partnerja so za dvoletni projekt prejeli skupaj 448.244,00 EUR podpore EU.