Novice

Rezultati razpisa za evropske platforme 2015

Izmed samo treh izbranih tudi platforma s slovenskim vodjo. Čestitamo Muzeju za arhitekturo in oblikovanje!

Rezultati · 3. avgusta 2015

Izvajalska agencija EACEA je 31. julija 2015 objavila rezultate razpisa EACEA 47/2014 za dvoletno podporo evropskim platformam. Uspešne so bile zgolj tri vloge in sicer iz Velike Britanije, Nizozemske in Slovenije. Čestitamo Muzeju za arhitekturo in oblikovanje!

Na letošnjem razpisu je bila konkurenca v primerjavi z razpisom 2014 še ostrejša. Prijavilo se je kar 47 organizacij (lani le 24) iz 16 evropskih držav.
Med prijavljenimi je bila večina koordinatorjev iz t. i. držav starih članic EU – kar 38 prijav, iz “novejših” članic EU pa je prispelo samo 9 prijav. Na razpis se kot koordinator niso prijavile organizacije iz držav, ki niso članice EU, lahko pa sodelujejo v programu.
Največ prijav je prispelo iz Velike Britanije (7), Belgije (6) in Avstrije (5). Sledjo jim Slovenija, Nemčija in Danska s tremi oddanimi vlogami. Preostale prijave pa so bile iz Španije, Francije in Grčije (2) ter Cipra, Litve, Nizozemske, Poljske in Romunije (1).

Za sofinanciranje so bile izbrane le tri (3) platforme, ki bodo prejele dvoletno podporo EU. Za prvo leto izvajanja aktivnosti platform bodo skupaj prejele finančno podporo EU v višini 1.455.425,56 EUR. Podpora EU lahko sicer znaša največ 80 odstotkov upravičenih stroškov aktivnosti platforme.

Med izbranimi je tudi platforma FuturA oz. Future Architecture, ki jo vodi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Slovenija tako s tremi oddanimi prijavami in eno izbrano beleži 33-odstotno stopnjo uspešnosti. Uspešnost na ravni razpisa je sicer izredno nizka, zgolj 6,4-odstotna.

Sofinancirani bosta še platformi European Talent Exchange Program 3.0 (koordinator: Stichting Noorderslag, NL) in Literary Europe Live (koordinator: Aberystwtyth University, UK). V treh izbranih platformah, ki jih vodijo organizacije iz Slovenije, Nizozemske in Velike Britanije, sodeluje skupaj kar 39 organizacij iz 20 različnih evropskih držav. Poleg MAO sta kot člana izbranih platform iz Slovenije bili uspešni še dve organizaciji: Društvo tretaroka v okviru platforme Future Architecture in Društvo slovenskih pisateljev v okviru Literary Europe Live.

O razpisu: Platforme so sestavljene iz koordiantorja platforme (vodja projekta) in najmanj desetih (10) evropskih kulturnih organizacij iz najmanj desetih (10) različnih državah, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa. Več o razpisu: EACEA
Tretji in tudi zadnji (!) razpis za evropske platforme v okviru Ustvarjalne Evrope bo objavljen leta 2016 (predviden rok za prijavo: 5. oktober 2016). Izbrane organizacije bodo na zadnjem od skupno treh razpisov za platforme prejele podporo kar za štiriletno izvajanje aktivnosti.

Na dveh že izvedenih razpisih za evropske platforme (2014 in 2015) je bilo skupaj izbranih zgolj osem (8) platform, tako da je uspeh Slovenije s kar dvema koordinatorjema (Beletrina in MAO) res izjemen! Poleg tega so med člani odobrenih platform še štiri organizacije iz Slovenije.


Seznam sofinanciranih platform 2015 s člani:

1. Future Architecture – FuturA
Področje: ARHITEKTURA, snovna kulturna dediščina, založništvo
Podpora EU: 500.000 EUR (za prvo leto delovanja)
Koordinator: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (SI)

Člani: The Association of Belgrade Architects (RS), MICHAU+ (DK), Haus der Architektur (AT), Tretaroka drustvo (SI), Trienal de Arquitectura de Lisboa (PT), Fondazione MAXXI – Museo Nazionale delle Arti (IT), Muzeum Architektury we Wroclawiu (PL), Ruby Press (DE), Oris Kuca arhitekture – Udruga (HR), UNIVERSITETI POLIS SHPK (AL)

2. European Talent Exchange Program 3.0
Področje: GLASBA
Podpora EU: 500.000 EUR (za prvo leto delovanja)
Koordinator: Stichting Noorderslag (NL)

Člani: Music Norway (NO), Wallonie Bruxelles international  (BE), Musik informations centrum Austria (AT), First Music Contact (IE), Institut Català de les empreses culturals (ES), Bureau Export (FR), Initiative Musik gGmbH (DE), Music Finland ry (FI), Kunstenpunt vzw – Flanders Arts Institute (BE), music:LX (LU), Yourope (DK), Fondazione Arezzo Wave Italia (IT)

3. Literary Europe Live
Področje: KNJIGA (prevajanje, ustvarjalno pisanje, založništvo)
Podpora EU: 455.425,56 EUR (za prvo leto delovanja)
Koordinator: Aberystwtyth University (UK)

Člani: Festival of Literature Charitable Trust (UK), Het beschrijf (BE), Udruga za promicanje kultura kulturtreger (HR), Foreningen Oslo internasjonale poesifestival (NO), Anadolu kultur sanat tanitim iletisim yayin (TR), Centre de cultura contemporania de Barcelona (ES), Petöfi Irodalmi Múzeum (HU), Društvo slovenskih pisateljev (SI), Maratonas de Leitura – Consultores Editoriais (PT), Bangor University (UK), Literaturbruecke Berlin e.V. (DE), Scottish Poetry Library (UK), Croatian writers society (HR), Latvijas Literaturas centrs (LV)