Novice

Razstava Muzej v gibanju

Otvoritev bo v petek, 23. oktobra 2015 ob 19. uri.

Kultura · 2. oktobra 2015

Razstava
Razstava je del mednarodnega projekta Performing the Museum, ki ga KGLU izvaja v sodelovanju s partnerskimi muzeji iz Hrvaške, Srbije in Španije. Dvoletni projekt se osredotoča na vlogo umetnostnega muzeja v sodobni družbi, sama razstava pa je razdeljena na več segmentov, znotraj katerih avtorji in avtorice preizprašujejo preteklost, sedanjost in prihodnost institucije.

Danes muzej ni več zgolj institucija, ki shranjuje, proučuje in razstavlja umetniška dela, ampak predvsem aktivno sodeluje z občinstvom. Zato projekt razvija kombinacijo razstav, izobraževalnih programov in aktivnosti, ki temeljijo na participativnem pristopu, ustvarjanju znanja in uvedbo novih modelov posredovanja umetnosti.

Projekti, predstavljeni v okviru razstave:
– Zbirka v obratu: prenos, transformacija in prelomi in Henry Moore se vrne (Barbara Steiner in Anna Lena von Helldorff; 23. oktober 2015 – 13. marec 2016)
–  Obzornik 62 (Nika Autor)
–  Museum Fall (Vadim Fiškin)
–  Ljudje in slike (Tadej Pogačar)
–  Deveti kraj (Isa Rosenberger)
–  Napačni trenutek ŠKART (Dragan Priotić, Djordje Balmazović)

Projekti, ki bodo predstavljeni na razstavi so rezultat enoletnega dela, občasnih rezidenc umetnikov v KGLU, dolgih pogovorov in temeljitega raziskovanja. Skozi projekte so avtorji razmišljali o pomenu umetnosti in muzejev danes in odpirajo mnoga kritična vprašanja ter dileme, hkrati pa govorijo o upanju, ki se ohranja ter o potencialu umetnosti.

Slavnostna govornica na otvoritvi bo ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar. Zbrane bosta nagovorila Elke aus dem Moore, vodja oddelka za vizualno umetnost IFA –  inštitut za zunanje kulturne odnose ZR Nemčije in župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas.

Javno vodstvo po razstavi bo na dan otvoritve, 23. oktobra 2015 ob 18. uri z Andrejo Hribernik, direktorico KGLU in Barbaro Steiner, kustosinjo razstave Zbirka v obratu: prenos, transformacija in prelomi in Henry Moore se vrne.

Mednarodni seminar: Mediacije umetnosti
Pred otvoritvijo razstave bo isti dan, od enajste ure dalje potekal mednarodni seminar z naslovom Mediacije umetnosti, ki se osredotoča na različne načine in pristope k izobraževanju na področju umetnosti. V okviru seminarja bodo partnerske institucije predstavile svoje umetniške prakse.
Govorci: Bojana Piškur iz Moderne galerije, ki bo predstavila projekt Radical Education; Barbara Borčić iz Zavoda SCCA, ki je bila ena od pobudnic za ustanovitev Šole za kustose, in Franc Purg, mednarodno priznani umetnik, ki že vrsto let deluje tudi na področju izobraževanja mladih. Skupaj s kolektivom ŠKART pa bo prakso KGLU predstavila kustosinja KGLU Nina Popič.

Več informacij KGLU

Projekt Peforming the Museum je prejel sofinanciranje programa Ustvarjalna Evropa / podprogram Kultura na razpisu za projekte sodelovanja 2014.

Vodja projekta: Muzej suvremene umjetnosti (HR)
SI partner: Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec
Ostali partnerji: Fundació Antoni Tàpies (ES), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (RS)

Več informacij o projektu tukaj.