Novice

Prvi rezultati podprograma MEDIA spodbudni za izolski festival Kino Otok in sektor distribucije

Skoraj 60.000 EUR podpore slovenskemu filmu: prva podpora podprograma MEDIA za filmski festival Kino Otok, na področju distribucije Slovenija z desetimi podprtimi projekti petih distributerjev na visokem drugem mestu. Inštitut za transmedijski dizajn uspešen na MEDIA podprtem koprodukcijskem skladu IDFA Bertha Fund Europe.

Rezultati · 5. maja 2016

Zavod Kino Otok je prvič pridobil podporo podprograma MEDIA v višini 27.000 EUR za junijsko izvedbo festivala Kino Otok 2016. Na prvem roku razpisa za filmske festivale je od 132 prejetih vlog bilo podprtih 23 % oz. 30 evropskih festivalov – tako se je Slovenija uvrstila med zgolj 22 držav, ki bodo v prvi polovici letošnjega leta gostile mednarodne filmske festivale s podporo Ustvarjalne Evrope.

foto: Leonardo Roverato
Kino Otok, foto: Leonardo Roverato

Ocenjevalci so posebej pohvalili zunaj festivalska prizadevanja Kino Otoka na področju filmske vzgoje (Evropski dan mladega filmskega občinstva 8. maja v Izoli že četrtič poteka sočasno s 27 drugimi evropskimi mesti, na Obali pa se uveljavlja tudi otoški filmsko-vzgojni program Podmornica). Prepoznana je tudi turistična privlačnost izolskega festivalskega dogajanja, predvsem pa dejstvo, da bo letošnja edicija pomembno stičišče domačih in tujih filmskih strokovnjakov. Festival bo gostil enega najbolj prepoznavnih evropskih programov za razvoj produkcijskih strategij Torino Film Lab – Framework ter regionalno razvojno usposabljanje Re-Act, dve priznani strokovni platformi pod mentorstvom mednarodno uveljavljenih predstavnikov svetovne filmske industrije.

Slovenija se je (skupaj z Belgijo in Madžarsko) uvrstila na visoko drugo mesto glede na število podprtih projektov na prvem roku MEDIA razpisa za selektivno distribucijo.  Z desetimi podprtimi projekti distribucije tujih evropskih filmov bo pet slovenskih distribucijskih hiš skupaj črpalo 32.300 EUR – Fivia (17.300 EUR za pet projektov), Cinemania (6.000 EUR za dva projekta) ter Continental Film (3.000 EUR), Demiurg (3.000 EUR) in Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta (3.000 EUR) za po en projekt. Nekatere izmed podprtih filmov si je že možno ogledati na Filmskem tednu Evrope, ki ob 25. obletnici podprograma MEDIA med 4. in 14. majem v dvanajstih slovenskih mestih ponuja 30 brezplačnih projekcij kakovostnih evropskih filmov, s poudarkom na vidnih MEDIA in LUX filmskih naslovih.

Inštitut za transmedijski dizajn (ITD) je prvi prijavitelj iz Slovenije oz. širše regije, ki je uspešno pridobil sredstva enega od petih MEDIA podprtih mednarodnih skladov za spodbujanje sodelovanja med evropskimi producenti in producenti iz držav v razvoju, nizozemskega IDFA Bertha Fund Europe. Kot nosilki mednarodne distribucijske strategije tragikomičnega dokumentarca Ukrajinska šerifa (Ukranian Sheriffs, r. Roman Bondarchuk), na IDFA-i nagrajenega s posebno nagrado žirije, je ekipi ITD dodeljena ena od zgolj treh na evropski ravni podeljenih distribucijskih spodbud za projekt, ki nastaja v sodelovanju Ukrajine, Velike Britanije, Latvije in Slovenije.

Več o rezultatih razpisa za podporo filmskim festivalom (EACEA 16/2015 – 1.rok) najdete na povezavi EACEA ter tukaj.

Več o rezultatih razpisa za distribucijo-selektivna podpora (EACEA 13/2015 – 1. rok) najdete na povezavi EACEA ter tukaj.