Filmski teden Evrope: brezplačne projekcije od 4. do 14. maja

/
Letošnji Filmski teden Evrope ob 25. obletnici podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope v dvanajst slovenskih mest prinaša kar trideset brezplačnih projekcij. Ne zamudite jih v Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Pivki, Postojni in Slovenj Gradcu!

V okviru letošnjega Filmskega tedna Evrope bodo od 4. do 14. maja 2016 po Sloveniji potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije. V dvanajstih slovenskih mestih se bo tako zvrstilo kar trideset brezplačnih projekcij. Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, ki letos praznuje 25 let. Nekateri izmed njih pa so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, njihov namen pa je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti.

Skupaj osem filmov si bo moč ogledati v Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Pivki, Postojni in Slovenj Gradcu:
– Ljubezen na prvi pretep/ Les Combattants (2015) | Thomas Cailley (več o filmu)
– Marijina Zgodba / Marie Heurtin (2015) | Jean-Pierre Améris (več o filmu)
– Dobrodušni velikan / Fúsi (2015) | Dagur Kari (več o filmu)
– Glasnejša od bomb / Louder than bombs (2015) | Joachim Trier (več o filmu)
– Moja mama / Mia madre (2015) | Nanni Moretti (več o filmu)
– Savlov sin / Saul Fia (2015) | László Nemes (več o filmu)
– Mustang (2015)| Deniz Gamze Ergüven (več o filmu)
– Ovna / Hrútar (2015) | Grímur Hákonarson (več o filmu)

CELOTNI SPORED FILMSKIH PROJEKCIJ je dostopen tukaj.

Slavnostno odprtje Filmskega tedna Evrope 2016 bo 8. maja ob 18. uri v kranjskem kinu Cineplexx. Udeleženke/-ce bo pred projekcijo pozdravil vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Zoran Stančič.

 fte

Filmski teden Evrope bo sicer potekal v okviru Dneva Evrope, ki ga obeležujemo od leta 1950, ko je bila podpisana Schumanova deklaracija, temelj miru in enotnosti v Evropi ter formalni začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti institucije EU v začetku maja v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost, lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu pa organizirajo številne brezplačne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.