Novice

Prvi razpisi za mobilnost Kultura premika Evropo

Prvi razpisi za individualne mobilnosti ali skupine posameznikov so že objavljeni, in sicer na področjih: glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti. Prijave med 10. oktobrom 2022 in 31. majem 2023.

NE SPREGLEJTE: Goethe Inštitut vabi v petek, 21. oktobra od 14.00 do 15.00  na spletni dogodek, na katerem bodo ponudili dodatne informacije oz. odgovarjali na vprašanja uporabnikov. Seja bo potekala v angleščini. Prijavite se tukaj. Podobna informativna spletna srečanja bodo redno organizirana. Spremljajte Spremljajte FB @CultureMovesEurope.

Kultura premika Evropo (Culture Moves Europe) je novi ukrep za podporo mednarodni mobilnosti v kulturi s podporo programa Ustvarjalna Evropa, ki ga bo med leti 2022 in 2025 izvajal Goethe InstitutCulture Moves Europe bo do leta 2025 omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje, vključno z modnim oblikovanjem, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti), iz upravičenih držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA.

Cilj projekta Culture Moves Europe je v triletnem obdobju podeliti približno 7.000 podpor, posebna pozornost pa bo namenjena uveljavljajočim se umetnikom. Podpora bo namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu.

Program mobilnosti sestavljata dva ukrepa:

(1) Individualne mobilnosti za umetnike in kulturne delavce, ki potujejo od 7 do 60 dni, ali skupine posameznikov (2–5 oseb), ki potujejo od 7 do 21 dni.
(2) Rezidence za gostiteljske organizacije, in sicer kratkoročne (1–3 meseci), dolgoročne (3–6 meseci) in podaljšane (do 10 mescev). Za rezidence bodo razpisi za vsak sektor odprti dvakrat v času trajanja programa. Objava prvih razpisov je napovedana januarja 2023.

Prvi razpisi za individualne mobilnosti ali skupine posameznikov so že objavljeni, in sicer na področjih: glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti. Prijavite se lahko med 10. oktobrom 2022 in 31. majem 2023 do 23.59 CEST glej razpisno besedilo in časovnico (spodaj).
Pomnite: V kolikor želite potovati že letos ali v začetku leta 2023, morate vlogo oddati do 31. oktobra 2022.

Source: Call for individual mobility of artists and cultural professionals, Timeline.

Razpisno besedilo je objavljeno na spletu Evropske komisije tukaj.
Več informacij na spletni strani Evropske komisije in Goethe Institut. Za prijavo je potrebno izpolniti prijavni obrazec v angleščini, potem ko se najprej registrirate na prijavni platformi Goethe Instituta, ki izvaja program mobilnosti v imenu Evropske komisije.
Za dodatna pojasnila se obrnite na Goethe Institut, culturemoveseurope[at]goethe.de.

Ukrep Kultura premika Evropo je predstavnica Evropske komisije predstavila na na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost (28. sept.), ki si jo lahko ogledate v posnetku tukaj, glej 03:27:12 Presentation of Culture Moves Europe by Malgorzata Szlendak (European Commission).