Novice

Prvi razpisi nove Ustvarjalne Evrope že aprila. Podpora CED Slovenija okrnjena.

Evropska komisija na februarskem srečanju mreže CED napovedala spomladanske objave prvih razpisov nove Ustvarjalne Evrope, edinega programa EU za področje kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Motovila bo s podporo Ministrstva za kulturo za izvajanje dejavnosti CED Slovenija do 30. 6. 2021 omogočala podporo uporabnikov v manjšem obsegu.

Dejavnosti · 16. februarja 2021

MOTOVILA NA NOVI LOKACIJI

Motovila se je februarja 2021 preselila na novo lokacijo. Najdete nas v Šiški (Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, III. nad.). Do nas pripeljejo avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (številke 1, 3, 5, 8, 22, 25 in 60), pred hišo pa lahko parkirate BicikeLJ.

OKRNJENA DEJAVNOST CED SLOVENIJA

Motovila v letu 2021 ostaja del evropske mreže centrov CED, ki delujejo v 40. evropskih državah, saj je Evropska komisija trenutnim centrom CED podaljšala mandat, da bi tako ob podpori nacionalnih ministrstev za kulturo omogočila njihovo neprekinjeno delovanje kljub zamudam pri sprejemanju nove Ustvarjalne Evrope.
Ministrstvo za kulturo RS je januarja izdalo sklep, s katerim bo zagotovilo delno sofinanciranje za delovanje Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji v prvi polovici leta 2021, s čimer bo omogočilo izvajanje dejavnosti CED Slovenija v manjšem obsegu in z manjšo ekipo.
Motovila od leta 2014 uporabnikom in zainteresirani javnosti omogoča brezplačno strokovno podporo in informacije, povezane s programom Ustvarjalna Evropa, in je s tem neposredno vplivala na izjemno uspešnost Slovenije v Ustvarjalni Evropi.

MANJŠA EKIPA

Na Motovili smo zmanjšali strokovno ekipo za izvajanje dejavnosti CED Slovenija. Trenutno z vami ostajamo Mateja Lazar (vodja CED / Kultura), Ines Kežman (MEDIA) in Tanja Kos (promocija in komuniciranje), vse z dolgoletnimi izkušnjami na področju mednarodnega mreženja, informiranja in svetovanja glede mehanizmov financiranja in razvoja mednarodnih projektov na področju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.
Za kratke nasvete in druge odgovore smo dosegljivi v času uradnih ur, tj. po novem v torek, sredo in četrtek, med 10. in 13. uro prek elektronske pošte (v zvezi z Ustvarjalno Evropo na info@ced-slovenia.eu), družbenih omrežij (@CEDSlovenia in @CEDSloveniaMEDIA) ali telefona 059 01 65 76.
Osebna srečanja v živo zaenkrat zaradi razmer niso mogoča, za srečanja prek spleta pa je nujen predhoden dogovor.

NOVA USTVARJALNA EVROPA in PRVI RAZPISI

Čeprav je bil sredi decembra lani dosežen dogovor o novi Ustvarjalni Evropi, morajo zdaj institucije EU sprejeti uredbo, ki vzpostavlja program Ustvarjalna Evropa za obdobje 2021–2027. Na februarskem srečanju mreže CED s predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA smo izvedeli, da bodo prvi razpisi objavljeni aprila in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog (1–2 meseca), predvidoma pred poletjem. Zdaj je torej čas za iskanje partnerje in snovanje novih mednarodnih kulturnih projektov.
Nova Ustvarjalna Evropa z rekordnim proračunom bo uradno predstavljena junija v Lizboni kot del programa portugalskega predsedovanja EU. Več na spletu Culture Action Europe tukaj.

Dodatne informacije o Ustvarjalni Evropi na našem spletnem mestu:

*Če vas zanimajo prvi razpisi programa Ustvarjalna Evropa (2021–2027) …
*Kakšna je vloga evropske mreže Centrov Ustvarjalna Evropa?
*Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!
*Pregled rezultatov Ustvarjalna Evropa 2014–2020.
*Video serija »Uspešno … ustvarjalno. Praznujmo skupaj!«

Video izjava predstavnikov Evropske komisije o uspehih Slovenije in prihodnjem programu EU za kulturo in film:
*Barbara Gessler, vodja enote Ustvarjalna Evropa Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo
*Martin Dawson, namestnik vodje enote Ustvarjalna Evropa MEDIA, Generalnega direktorata za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo.

Priložnosti za črpanje sredstev EU za kulturni in ustvarjalne sektorje:
*Publikacija EU funding for culture 2021–2027 (CED Nemčija – Kultura).
*Priporočamo tudi ogled video serije #CultureBeyondCovid (CED Nemčija – Kultura).

Spremljajte nas!
Na naše e-novice se lahko naročite tukaj.
#Motovila #CEDSlovenia #UstvarjalnaEvropa

Veseli bomo, če nas boste podprli in s tem prispevali k ohranjanju izvajanja brezplačnega programa CED Slovenija. Namenite del vaše dohodnine (1 %) zavodu Motovila (več).