Novice

Prešernova Zdravljica ima znak evropske dediščine

Ob kulturnem prazniku vas spomnimo, da se Prešernova Zdravljica ponaša z znakom evropske dediščine (European Heritage Label). Narodna in univerzitetna knjižnica je sedež spomeniškega območja Prešernove Zdravljice.

Znak evropske dediščine (European Heritage Label) se dodeli krajem, ki imajo simbolično zgodovinsko vrednost v procesu evropskega združevanja. Namen znaka je prispevati h krepitvi občutka pripadnosti skupnemu kulturnemu območju, k spodbujanju medkulturnega dialoga in vzajemnega razumevanja ter povečanju vrednosti kulturne dediščine.

Evropska komisija leta 2020 podelila znak evropske dediščine desetim znamenitostim, ki pričajo o evropskih idealih, vrednotah, zgodovini in povezovanju. Med takratnimi prejemniki je bila tudi Prešernova Zdravljica, ki med drugim opeva svobodo in sožitje med narodi. Narodna in univerzitetna knjižnica postala sedež spomeniškega območja Prešernove Zdravljice.

V branje priporočamo:
– O tem, da je prva objava Zdravljice povezana z odpravo cenzure na spletu MMC RTV tukaj.
– Poleg tega vas NUK vabi na ogled digitaliziranih rokopisov Zdravljice dr. Franceta Prešerna.

Poleg Zdravljice, se z laskavim naslovom ponašata dve spomeniški območji iz Slovenije, tj. Cerkev Sv. Duha na Javorci in Partizanska bolnica Franja.