Novice

Podelitev nagrade EU za književnost

Podelitev bo konec maja v Bruslju, med dobitniki tudi slovenski avtor – Jasmin B. Frelih!

Če vas 31. maja pot zanese v Bruselj, potem se lahko udeležite tudi slavnostne podelitve nagrade EU za književnost EUPL za leto 2016. Nagrado EUPL letos prejme 12 obetavnih književnikov iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa, med njimi je tudi slovenski avtor Jasmin B. Frelih za prvenec Na/pol. Nagrajenci prejmejo denarno nagrado v višini 5.000 EUR, na največjih evropskih knjižnih sejmih (npr. Frankfurt, London, Pariz) pa bodo deležni dodatne promocije in mednarodne prepoznavnosti.

Nagrado prejmejo tudi Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar-Trifunović (Bosna in Hercegovina), Antonis Georgiou (Ciper), Bjørn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija), Benedict Wells (Nemčija), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Romunija) in Jesús Carrasco (Španija).

Na slavnostni podelitvi v Concert Noble (82 Rue d’Arlon, Bruselj) bodo nagrado podelili Tibor Navracsics, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport, Silvia Costa, poslanka Evropskega parlamenta in predsedujoča odboru za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu ter Jet Bussemaker, nizozemski minister za kulturo, predsedujoči Svetu EU.

Več o podelitvi na spletu EK (DG EAC).

Nagrado od leta 2009 podeli Evropska komisija skupaj s konzorcijem treh evropskih združenj – knjigotržcev, pisateljev in založnikov, in sicer European Booksellers Federation (EFB), European Writers’ Council (EWC) in Federation of European Publishers (FEP). Vsako leto je po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate, med njimi je letos ponovno Slovenija.

Več o nagradi na CED Slovenija, EK in www.euprizeliterature.eu.

EUPL