Novice

PARALLEL javni poziv 2019 za umetnike in kuratorje

UGM | Umetnostna galerija Maribor je v sklopu evropske platforme PARALLEL objavila dva javna poziva za umetnike in kuratorje s področja fotografije oz. novih medijev ali vizualne umetnosti. Poziv odprt do 31. mar. 2019.

Rezultati, Priložnosti · 5. februarja 2019
UGM. Javni poziv PARALLEL 2019 s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa.

PARALLEL, evropska platforma za fotografijo, združuje evropske kulturne institucije s področja fotografije, z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev. Platforma, katere član je tudi UGM, povezuje festivale in neodvisne organizacije z muzeji, galerijami in umetniškimi akademijami, da bi spodbudila pretok informacij in omogočila lažje sodelovanje.

UGM sporoča, da sta v sklopu dejavnosti platforme PARALLEL objavljena dva javna poziva za umetnike (Novi umetniki) s področja fotografije in kuratorje (Novi kuratorji) s področja fotografije/ novih medijev/ vizualne umetnosti, ki bodo izbrani za tretji cikel delovanja platforme od septembra 2019 do novembra 2020.

Žirija* bo na razpisu izbirala skupaj 30 novih umetnikov in 6 kuratorjev, ki so na začetku ustvarjanja; kažejo izjemen potencial; katerih umetniška praksa je angažirana s sodobnim diskurzom; ne presegajo dveh individualnih in /ali treh kolektivnih razstav na festivalu/v muzeju; nimajo mednarodne izpostavljenosti in prepoznavnosti. K prijavi so vabljeni tudi umetniki in umetnice, ki še nimajo izkušenj razstavljanja v galerijah in muzejih.
Javni poziv je mednarodnega značaja; izbor bo temeljil na raznolikosti in enakosti med spoloma. Tema ni razpisana. Delovni jezik projekta PARALLEL je angleščina, zato se morajo vsi kandidati znati sporazumevati v angleškem jeziku, tako pisno, kot govorno.

Rok prijave: javni poziv je odprt do 31. marca 2019.

Za VEČ glej:
Javni poziv za umetnike
Javni poziv za kuratorje
– Za dodatne informacije pišite na parallel@procurarte.org.
– Več o projektu PARALLEL in članih platforme s podporo Ustvarjalne Evrope tukaj.

Ali ste vedeli, da je v okviru prvega leta 2017/18, v selekciji obetavnih mladih evropskih fotografov, UGM izpostavila mladega slovenskega fotografa Andreja Lamuta, v 2018/19 pa Ano Zibelnik?

*Žirija: Edson Chagas (umetnica), Emma Lewis (kustosinja asistentka v Tate Modern), Jean-Marc Lacabe (direktorica Gallerie Le Château d’Eau), Marina Paulenka (direktorica festivala Organ Vida), Nuno Ricou Salgado (umetniška direktorica platforme PARALLEL).