Novice

OSEMDESETA v Moderni galeriji: 1. del

Moderna galerija med 14. oktobrom 2016 in 1. januarjem 2017 na ogled postavlja prvi del (od treh) razstav »OSEMDESETA«. Izhodišče razstave so izbrane manifestacije, ki so oblikovale slovensko umetnostno dogajanje v zadnjem desetletju Jugoslavije. Razstava je del projekta »Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989« s podporo programa Kultura (2007–2013).

Kultura · 5. oktobra 2016

OSEMDESETA v Moderni galeriji: 1. delModerna galerija 14. oktobra postavljata na ogled razstavo Novi prostori, nove podobe. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del, ki predstavlja slovensko umetnost osemdesetih let s prerezom izbranih razstavišč in razstav.

Izhodišče razstave so izbrane manifestacije, ki so oblikovale slovensko umetnostno dogajanje v zadnjem desetletju Jugoslavije. Družbene spremembe, politična kriza po smrti predsednika Josipa Broza – Tita in gospodarska kriza so neizbežno zaznamovale umetnost in kulturo. Skupaj s preostalo Evropo je v začetku desetletja tudi Jugoslavijo prevzel val nove umetnosti.

Razstava Novi prostori, nove podobe s presekom skozi pomembnejše razstave, dogodke in prostore tistega časa omogoča vpogled v živahno slovensko umetnostno sceno osemdesetih let. Izpostavlja razstave in razstavišča, kot so Forma viva, Murin park skulptur, Jugoslovanski bienale male plastike, Koroški likovni bienale, Obalne galerije Piran, Galerija Študentskega kulturno-umetniškega centra – ŠKUC, Trajni delovni skupnosti samostojnih kulturnih delavcev Equrna in DESSA, EKO – Jugoslovanski trienale Ekologija in umetnost, BIO – Bienale industrijskega oblikovanja ter Mednarodni bienale tapiserije.

Novi prostori, nove podobe 
Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del
Kustosinji: Asta Vrečko, Martina Malešič
Moderna galerija: 14. oktober 2016 – 1. januar 2017
Otvoritev: petek, 14. oktober 2016, ob 20. uri

Razstava je del petletnega programa Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala. Podpirajo jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in program Kultura (2007–2013) Evropske unije.