OSEMDESETA v Moderni galeriji: 1. del

/
Moderna galerija med 14. oktobrom 2016 in 1. januarjem 2017 na ogled postavlja prvi del (od treh) razstav »OSEMDESETA«. Izhodišče razstave so izbrane manifestacije, ki so oblikovale slovensko umetnostno dogajanje v zadnjem desetletju Jugoslavije. Razstava je del projekta »Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989« s podporo programa Kultura (2007–2013).

OSEMDESETA v Moderni galeriji: 1. delModerna galerija 14. oktobra postavljata na ogled razstavo Novi prostori, nove podobe. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del, ki predstavlja slovensko umetnost osemdesetih let s prerezom izbranih razstavišč in razstav.

Izhodišče razstave so izbrane manifestacije, ki so oblikovale slovensko umetnostno dogajanje v zadnjem desetletju Jugoslavije. Družbene spremembe, politična kriza po smrti predsednika Josipa Broza – Tita in gospodarska kriza so neizbežno zaznamovale umetnost in kulturo. Skupaj s preostalo Evropo je v začetku desetletja tudi Jugoslavijo prevzel val nove umetnosti.

Razstava Novi prostori, nove podobe s presekom skozi pomembnejše razstave, dogodke in prostore tistega časa omogoča vpogled v živahno slovensko umetnostno sceno osemdesetih let. Izpostavlja razstave in razstavišča, kot so Forma viva, Murin park skulptur, Jugoslovanski bienale male plastike, Koroški likovni bienale, Obalne galerije Piran, Galerija Študentskega kulturno-umetniškega centra – ŠKUC, Trajni delovni skupnosti samostojnih kulturnih delavcev Equrna in DESSA, EKO – Jugoslovanski trienale Ekologija in umetnost, BIO – Bienale industrijskega oblikovanja ter Mednarodni bienale tapiserije.

Novi prostori, nove podobe 
Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del
Kustosinji: Asta Vrečko, Martina Malešič
Moderna galerija: 14. oktober 2016 – 1. januar 2017
Otvoritev: petek, 14. oktober 2016, ob 20. uri

Razstava je del petletnega programa Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala. Podpirajo jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in program Kultura (2007–2013) Evropske unije.