Novice

Odlični rezultati slovenskih kulturnih organizacij na razpisu Kultura za »Projekte sodelovanja za leto 2017«

Izmed več kot 500 upravičenih prijav na evropski ravni, je bilo izbranih 81 projektov, tj. 66 projektov manjšega in 15 projektov večjega obsega. Med njimi je kar 7 projektov manjšega obsega s slovenskim vodjo, kar predstavlja desetino vseh odobrenih projektov v tej kategoriji! Slovenske organizacije sodelujejo v kar 20-odstotkih vseh odobrenih projektih oziroma v vsakem petem podprtem projektu! Izkupiček v hudi konkurenci: 1,2 milijona EUR podpore za 7 vodij in 10 partnerjev iz Slovenije.

Za medije · 9. maja 2017

Izvajalska agencija za izobraževanje, AV in kulturo (EACEA) iz Bruslja je konec aprila 2017 objavila rezultate razpisa “Projekti sodelovanja za leto 2017”, ukrepa, ki v okviru programa Ustvarjalna Evropa (podprograma Kultura) omogoča sofinanciranje mednarodnih kulturno-umetniških projektov. Izmed več kot 500 upravičenih prijav na evropski ravni, je bilo izbranih 81 projektov, prijavljenih iz 23 različnih držav.

Skupna višina podpore EU, ki jo bodo prejele uspešne slovenske organizacije znaša 1.187.406 EUR, od tega 736.007 EUR za 7 vodij in 7 partnerjev projektov manjšega obsega ter in 451.399 EUR za tri partnerje projektov večjega obsega. Tokrat je Izvajalska agencija EACEA prvič omogočila vpogled v delitev podpore EU na vse partnerje, ki sodelujejo v projektu. Če bi – kot je bilo v navadi doslej – šteli podporo EU, ki jo neposredno pridobi vodja projekta in potem porazdeli med partnerje, je sedem slovenskih vodij projektov letos skupaj pridobilo podporo EU v višini 1.254.993 EUR.

Po številu odobrenih projektov s slovenskim vodjo smo na razpisu za leto 2017 dosegli rekord: v prvih treh letih smo imeli tri (razpis 2016) oz. štiri (razpisa 2014 in 2015), letos pa kar sedem slovenskih vodij projektov manjšega obsega: KUD Sodobnost, Moderna galerija, Aksioma – zavod za sodobne umetnosti, MoTA – muzej tranzitornih umetnosti, Pionirski dom, Založba Goga in Hiša! društvo za ljudi in prostore.

K uspehu na razpisu prispeva še deset slovenskih partnerjev:
* v projektih manjšega obsega (7): Tehniški muzej Slovenije, Lutkovno gledališče Ljubljana, Javni zavod RS za varstvo kulturne dediščine, Univerza v Ljubljani, Zavod Federacija, Mesto žensk in Ustanova Gallus
* v projektih večjega obsega (3): Društvo Ljudmila, CUK Kino Šiška in Umetnostna galerija Maribor.

Novembra lani je na razpis prispelo 548 prijav, ocenjevalci pa so izbirali med 505 prijavami, ki so izpolnjevale kriterije upravičenosti. Izbranih je bilo 81 projektov, in sicer 66 projektov manjšega in 15 projektov večjega obsega. Med njimi je kar 7 projektov manjšega obsega s slovenskim vodjo, kar predstavlja desetino vseh odobrenih projektov v tej kategoriji! Največ podprtih projektov je s področja uprizoritvenih umetnosti (45 %), 13 projektov se tematsko osredotoča na Evropsko leto kulturne dediščine 2018, 11 projektov pa se ukvarja z integracijo beguncev.

Največ uspešnih prijaviteljev oz. vodij podprtih projektov prihaja iz Italije (13 projektov), sledijo jim organizacije iz Belgije (9) in Španije (8). Takoj za njimi, s sedmimi podprtimi projekti, pa so Slovenija, Francija in Združeno kraljestvo. V izbranih projektih sodeluje kar 463 organizacij iz 37 držav.

Slovenija je s tem dosegla tudi nadpovprečno, kar 35-odstotno uspešnost, saj je bilo izmed 20 oddanih prijav (18 za projekte manjšega in 2 za projekte večjega obsega) uspešnih sedem. Povprečna stopnja uspešnosti prijaviteljev je bila sicer na razpisu na evropski ravni bistveno nižja: 15,3-odstotna pri projektih manjšega in 12,7-odstotna pri projektih večjega obsega.

Za dodatne informacije nam pišite na info@ced-slovenia.eu (Ines Kežman).
Z veseljem smo na voljo!

Sporocilo medijem: Projekti sodelovanja – Kultura 2017
PRILOGA_Projekti_sodelovanja_Kultura_ 2017
Zavod Aksioma: projekt State Machines

Projekti sodelovanja 2017