Novice

O filmski vzgoji na FDF in v Kinodvoru

V Kinodvoru bo 17. marca in 23. marca prikazan novi dokumentarni film Maje Weiss, Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić. Pred drugo projekcijo filma pa vabljeni še ne seminar “Namen in cilji filmske vzgoje”, znamenitega Alaina Bergala.

Dogodki, Priložnosti · 15. marca 2017

Odstiranje pogledaOdstiranje pogleda z Mirjano Borčić

Film je portretni dokumentarec o pionirki filmske vzgoje, enaindevetdesetletni Mirjani Borčić, filmski pedagoginji in publicistki, ter o začetkih filmske vzgoje in gibanja za filmsko kulturo na Slovenskem. V mozaičnem filmu izvemo, kaj je bistvo filmske vzgoje, kaj je filmska vzgoja v šolah, več o prvih filmih kot učnih pripomočkih, filmskih klubih, pomembnosti filmske vzgoje pri otrocih s posebnimi potrebami, in dobimo odgovor, kako je Werner Herzog prišel v Ljubljano. Po filmu sledi pogovor z Mirjano Borčić in Majo Weiss, ki ga bo vodila Dunja Klemenc. Na ogled: 17. marec ob 18.00 in 23. marec on 15:30. Več: Kinodvor.

Seminar Namen in cilji filmske vzgoje

Pred drugo projekcijo filma 23. marca, bo od 13:30 dalje potekal seminar za strokovne delavce Namen in cilji filmske vzgoje, ki ga bo vodil znameniti francoski filmski teoretik in pedagog, Alain Bergala.
Na seminarju bo Alain Bergala pojasnil vlogo, ki jo imajo filmski pedagogi in učitelji pri filmski vzgoji otrok, saj je zanj vloga šole pri tem bistvenega pomena. Predstavil bo novi model filmske vzgoje, ki ga je s sodelavci zasnoval na pobudo takratnega francoskega ministra za izobraževanje Jacka Langa ter izkušnje pri uvajanju tega modela v praksi. V drugem delu seminarja bo na voljo za vprašanja in pogovor s strokovnimi delavci. Zagotovljen bo simultan prevod. Več: Kinodvor

Na festivalu dokumentarnega filma ne smete zamuditi tudi navdihujočih predavanj v okviru dokumentarističnega maratona v organizaciji Motovile (CED Slovenija). Z nami bodo Jasna Krajinovič, Petra Seliškar in Brando Ferra, Boris Mitić in Martichka Bozhilova.