Novice

Nova Gorica bo evropska prestolnica kulture 2025 v Sloveniji

Družini EPK, katere član je že Maribor (EPK 2012), se zdaj pridružuje še Nova Gorica – EPK 2025. Čestitamo!

Vir: www.go2025.eu

Predsednik strokovnega sveta za evropsko prestolnico kulture je 18. decembra 2020 uradno sporočil, da je bilo priporočeno, da se mestu Nova Gorica podeli naziv evropska prestolnica kulture 2025 v Sloveniji. Priporočilo je pripravil svet dvanajstih neodvisnih strokovnjakov, ki so na dvoinpoldnevnem spletnem zasedanju ocenjevali prijave štirih slovenskih mest iz ožjega izbora.

Od leta 1985 so se evropske prestolnice kulture razvile v enega najbolj ambicioznih kulturnih projektov v Evropi in eno najbolj cenjenih aktivnosti EU. Cilji te pobude so pomembnejši kot kdaj prej: ponuditi Evropejcem priložnosti, da bi se bolje seznanili s kulturo drug drugega, izkusili skupno zgodovino in vrednote, užili občutek pripadnosti isti evropski skupnosti, razvili evropske kulturne povezave in partnerstva, ter poudariti vlogo kulture pri razvoju mest.

Vir/Source: FB@NovaGorica2025.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je povedala: Čestitam mestu Nova Gorica, njegovim javnim organom, kulturnim ustanovam in prebivalcem za zmago na nacionalnem natečaju za evropsko prestolnico kulture v letu 2025. Po Mariboru leta 2012 bo to drugo slovensko mesto, ki bo nosilec tega naziva. Gostitev evropske prestolnice kulture je velika priložnost za mesto in regijo, da okrepita kulturne ambicije, umestita kulturo v osrčje svojih skupnosti in se več naučita drug o drugem – in o sebi. Skupaj s Chemnitzem v Nemčiji bo Nova Gorica del dinamičnega dvojca, ki bo čim bolje izkoristil ta naziv in zagotovil dolgoročne kulturne, ekonomske in družbene koristi.

Ozadje

V skladu s sklepom Evropskega parlamenta in Sveta, ki upravlja aktivnost evropske prestolnice kulture, bosta leta 2025 dve evropski prestolnici kulture: ena v Nemčiji in druga v Sloveniji.

V skladu s sedanjim programom o imenovanju evropskih prestolnic kulture poteka dvostopenjski izbor: predizbor (ki mu sledi priprava ožjega izbora mest, ki kandidirajo) in končni izbor približno devet mesecev pozneje (za naziv je priporočeno eno mesto). Izbrana mesta nato uradno imenuje zadevna država članica.

V izbirnih merilih je navedeno, da morajo mesta pripraviti kulturni program z izrazito evropsko razsežnostjo, ki spodbuja sodelovanje zainteresiranih strani v mestu in njegovih soseskah ter pritegne obiskovalce iz cele države in Evrope. Program mora imeti dolgoročni učinek in prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta. Mesta morajo prav tako dokazati, da imajo podporo ustreznih lokalnih javnih organov in so zmožna izvesti projekt.

Kar zadeva natečaj v Sloveniji, so ustrezni slovenski organi februarja 2019 zainteresirana mesta pozvali k prijavi. Do roka, 31. decembra 2019, je prijave vložilo šest mest: Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran, Ptuj. Predizbor je potekal 25. in 26. februarja 2020, na novinarski konferenci 27. februarja pa so bila predstavljena štiri mesta, ki so se uvrstila v ožji izbor: Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj. Svoje prijave so lahko dopolnila do 24. 11. 2020. Sestanek za končni izbor za natečaj v Sloveniji poteka med 16. in 18. decembrom 2020.

Prijave mora pregledati strokovni odbor, ki ga sestavlja dvanajst neodvisnih strokovnjakov; dva so imenovali ustrezni slovenski organi, deset pa institucije in organi EU (Evropski parlament, Svet, Komisija in Odbor regij).

Sestanek za končni izbor za natečaj v Nemčiji je potekal med 26. in 27. oktobrom 2020. Predsednik strokovnega sveta za evropsko prestolnico kulture je 28. oktobra uradno sporočil, da je bilo priporočeno, da se mestu Chemnitz podeli naziv evropska prestolnica kulture 2025 v Nemčiji.

Reka (HR) in Galway (IE) sta evropski prestolnici kulture v letu 2020. Naslednje evropske prestolnice kulture so Elevzina (GR), Temišvar (RO) in Novi Sad (RS) v letu 2021, Kaunas (LT) in Esch-sur-Alzette (LU) v letu 2022, Veszprém (HU) v letu 2023, Tartu (EE), Bad Ischl (AT) in Bodø (NO) v letu 2024 ter Chemnitz (DE) v letu 2025. Zaradi učinkov koronavirusne krize je Evropska komisija predlagala, naj evropske prestolnice kulture 2020 in 2021 svoje aktivnosti podaljšajo ali preložijo. Predlog Komisije zdaj preučujeta Evropski parlament in Svet, ki sta pristojna za njegovo dokončno sprejetje.

Več informacij
www.go2025.eu
http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en.htm.
http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/documents/30-years-brochure_en.pdf
Evropska komisija: Kultura
Ustvarjalna Evropa na Facebooku
Ustvarjalna Evropa na Twitterju