Novice

Koronavirus podaljšuje in prestavlja EPK

Evropska komisija predlagala, da se zaradi učinkov koronavirusne krize Reki in Galwayu podaljša naziv evropske prestolnice kulture. Hkrati je predlagala preložitev prihodnjih EPK Novi Sad, Elefsina in Temišvar.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 19. avgusta 2020
Foto: ec.europa.eu – Creative Europe.

Namen ukrepa Evropska prestolnica kulture (EPK) je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti, kakor tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. EPK je predvsem priložnost za regeneracijo mesta, dvig prepoznavnosti mesta, širitev podobe mesta v očeh svojih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu.

Zaradi učinkov koronavirusne krize je Evropska komisija predlagala, da se Reki (Hrvaška) in Galwayu (Irska) naziv evropske prestolnice kulture za leto 2020 podaljša do 30. aprila 2021. Hkrati je predlagala tudi preložitev izvajanj naziva za prihodnje načrtovane prestolnice kulture, in sicer za Novi Sad (Srbija) z leta 2021 na leto 2022, Elefsina (Grčija) in Temišvar (Romunija) pa bi namesto leta 2021 naziv imela leta 2023. S tem bi Reka in Galway dobila pošteno priložnost za predstavitev svoje odpornosti in ustvarjalnosti, dodaten čas pa bi prihodnjim prestolnicam omogočil prebroditev sedanjega upada v kulturnem in turističnem sektorju ter mobilizacijo ustreznih naložb.

Predlog Komisije za naziv EPK:
– 2021: Reka (HR) & Galway (IE) 2020 > do 30. aprila 2021
– 2022: Novi Sad (RS) 2021 > 2022 + Kaunas (LT) & Esch (LUX)
– 2023: Temišvar (RO) & Elefsina (GR) 2021 > 2023 + Veszprém (HU)

Več informacij v sporočilu Komisije tukaj in na spletu tukaj.

Slovenija naj bi EPK gostila leta 2025. V drugem krogu razpisa za laskavi naziv se potegujejo Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj.

Evropska prestolnica kulture je posebni ukrep programa Ustvarjalna Evropa, s katerim Komisija želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja.