Novice

NAŠI HEROJI | HEROES WE LOVE: Razstava in mednarodna konferenca

20. 3.-23. 8. 2015, Umetnostna galerija Maribor

Kultura · 17. marca 2015

RAZSTAVA
otvoritev: petek, 20. marec 2015, ob 19.00
Razstavo bosta otvorila župan MOM Andrej Fištravec in publicist Ervin Hladink Milharčič.

Umetniki: Antun Augustinčić (HR), Vojin Bakić (HR), Jasmina Cibic (SLO), Lojze Dolinar (SLO), Igor Grubić (HR), Boža Ilić (SRB), Sanja Iveković (HR), Boris Kalin (SLO), Zdenko Kalin (SLO), Nikola Kečanin (HR), Anton Gojmir Kos (SLO), Tone Kralj (SLO),  Frano Kršinić (HR), Siniša Labrović (HR), Luiza Margan (HR), Dalibor Martinis (HR), Vinko Matković (HR), Ivan Mirković (HR), Slavko Pengov (SLO), Tadej Pogačar (SLO), Arjan Pregl (SLO), Karel Putrih (SLO), Vanja Radauš (HR), Radeta Stanković (SRB), Sreten Stojanović (SRB).
Kustosa: Simona Vidmar in Miško Šuvaković

Slabo znano obdobje socialističnega realizma v Sloveniji in širše na območju nekdanje Jugoslavije je bil čas velikopoteznih naročil in nebrzdane socialistične ikonografije, obdobje herojske vznesenosti in monumentalne propagande. Bilo je zadnje umetniško obdobje necenzuriranega izražanja politične moči, ko edini potrošnik in naročnik umetnosti postane država. Socialistični realizem je označen kot doktrinalna umetnost v službi partije, kot eklektična in akademska umetniška formacija, nazadnjaška, anti-avantgardna struja in kot umetnost prazne ilustrativnosti in lažne patetike. Mogočne spomeniške skulpture, herojski murali in velikanska platna t. i. socrealizma so tipično za politične preobrate skoraj paralelno s svojim nastankom pristali na smetišču zgodovine. Zasmehovani, zakriti ali pozabljeni bivajo v anonimnosti, skladno s sprejetim kanonom zgodovine umetnosti.

Naši heroji vstopajo na kontroverzno področje socialistične herojske umetnosti, da bi prepoznali in izpostavili tiste junake, ki so monumentalno umetnost danega političnega okolja pripeljali do svojega vrhunca. Zanima nas ikonografija socialističnega realizma v svojih mogočnih, velikopoteznih, herojskih uresničitvah, zanimajo nas patetika, udarnost in dramatičnost, velika naročila in obvladovanje formata, zanima nas, do kam je segel revolucionarni romanticizem, od kod je črpal in kako se je izpel. Spomeniki kot konstrukti časa in prostora zgodovino poenostavljajo in spreminjajo. Vprašanje, ki se nam postavlja, je, ali je monumentalna socialistična umetnost sposobna tudi ustvarjati zgodovino − zgodovino umetnosti. Walter Benjamin ugotavlja, da je »vsak spomenik kulture tudi spomenik barbarstvu, ki ga je potrebno razumeti kot nasilje vladajočih«. Priče polpreteklih kultur (in barbarstev) so tudi spomeniki socrealizma. Čas je, da jih prepoznamo!

Več UGM

MEDNARODNA KONFERENCA
Umetnost, ki spreminja svet: kultura, politika, identiteta
sobota, 21. marec 2015, ob 10.00-17.00

Mednarodna konferenca Umetnost, ki spreminja svet se obrača k širokemu in aktualnemu področju sobivanja umetnosti in politike. Proučili bomo različne manifestacije političnega v umetnosti s pogledom usmerjenim na »bivši Vzhod«, predstavili umetniške in kuratorske prakse, ki se ukvarjajo s vprašanjem konstruiranja spomina, ideologijo političnih krajin ter ustvarjanja političnih art provokacij. Razpravljali bomo o umetnosti in politiki kot o zgodovinskem, sodobnem in globalnem fenomenu ter predstavili različne raziskovalne teme presečnega prostora med kulturo in ideologijo v kontekstu zgodovinjenja in sodobne konstrukcije spomina. Naši gosti so mednarodno dejavni in priznani umetniki, kuratorji, umetnostni zgodovinarji, kritiki, pisci ter drugi strokovnjaki iz Vzhodne in Jugovzhodne Evrope.

Več UGM


Razstava in konferenca sta del projekta Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe, ki je prejel podporo EU v okviru programa Ustvarjalna Evropa (razpis za projekte sodelovanja 2014).

Vodja projekta: Umetnostna galerija Maribor

Partnerji: Društvo BLOK (HR); SCCA Center za sodobno umetnost Sarajevo (BiH); Tirana Art Lab (AL); Laznia Center for Contemporary Art, Gdansk (PL); IEFSEM Inštitut za etnologijo in folkloristiko z Etnografskim muzejem Sofija (BG); Muzej zgodovine Jugoslavije (SRB); Univerza na Primorskem; Center plesa, Maribor.

Trajanje projekta: 17.10.2014 – 31.3.2017

Podpora EU: 198.990 EUR (60%)