Novice

Muzejske čajanke: Muzeji in družbena odgovornost

4., 11. in 17. novembra v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Kultura · 30. oktobra 2015

Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravlja tri zanimive čajanke kot del projekta Eurovision – Museums Exhibiting Europe (EMEE), ki je leta 2012 uspešno pridobil podporo predhodnega programa Kultura (2007-2013).

Muzeji se soočajo z nenehno spreminjajočo se družbo, z njo pa se spreminja tudi delo v muzejih. Kako muzeji odgovarjajo na družbene spremembe? Že dolgo niso več samo institucije, v katerih se zbira, hrani in interpretira dediščino, temveč je pomemben del muzejskega dela tudi sodelovanje z javnostjo. Spremenjen način dela spodbuja preizpraševanje vloge kustosov in njihove odgovornosti. Kako muzejska etika opredeljuje etičnost in odgovornost muzejskih delavcev?

V ta namen etnologinje in kulturne antropologinje Urška Purg, Tina Palaić in dr. Urša Valič pripravljajo muzejske čajanke, na katerih se bodo v sproščenem vzdušju ob čaju in kavi odpirala vprašanja o odgovornem in spreminjajočem se odnosu muzejev do družbe.

Urška Purg je zaposlena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na evropskem projektu EMEE – Eurovision –  Museums Exhibiting Europe, katerega cilj je ustvarjanje drugačne, predvsem bolj evropske interpretacije muzejskih predmetov v nacionalnih zgodovinskih muzejih ter omogočanje novih načinov muzejskega dela.

Tina Palaić in dr. Urša Valič sta zaposleni v Slovenskem etnografskem muzeju na projektu Evropskega socialnega sklada z naslovom Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, katerega namen je usposabljanje pripadnikov ranljivih skupin za delo v muzeju. Delovne obveznosti opravljata v Narodnem muzeju Slovenije in Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Čajanke z zanimivimi gosti se bodo odvijale v prostoru Časovne kapsule, simpatične eksperimentalne razstave EuroVision Lab., ki so jo pripravili mladi v sodelovanju s predstavniki različnih muzejev po Sloveniji.

Foto: Spletna stran Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Program muzejskih čajank:

  • Sreda, 4. november 2015 ob 17. uri

Dotaknili se bomo vprašanja učinkovite predstavitve muzejskih vsebin. V prijetni družbi ob čaju bomo gostili zgodovinarja, muzealca in oblikovalca dr. Karla Stockerja, ki nam bo predal izkušnje sodelovanja med muzeji in mladimi ustvarjalci iz sosednje Avstrije, skupaj z restavratorko in predavateljico muzejskega oblikovanja na FH Joanneum, Eriko Thümmel. Med tem pa bosta za slovensko izkušnjo poskrbela Boštjan Botas Kenda, dekan ALUO in dr. Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

  • Sreda, 11. november 2015 ob 17. uri

Gostili bomo predstavnice in predstavnike treh organizacij muzejev: mag. Tanjo Roženbergar iz slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), dr. Aleksandro Berberih Slana iz Skupnosti muzejev Slovenije in dr. Flavia Bonina iz Slovenskega muzejskega društva. Z njimi bomo odprli ključna vprašanja o smereh družbene odgovornosti slovenskih muzejev.

  • Torek, 17. november 2015 ob 17.uri

Gostili bomo mlade ali novopečene muzealce in muzeologe, ki bodo predstavili svoje delo in predvsem videnje muzejev v bodoče. Z nami bodo dr. Saša Starec, Meta Kordiš, Neja Tomšič (MoTA – Museum of Transitory Art) in Sebastjan Weber (Muzej novejše zgodovine Celje).

Na čajankah so dobrodošli vsi, ki jih zanimajo muzeji in ki bi radi delili svoje poglede in razmišljanja o muzejih, z namenom, da skupaj ustvarimo muzeje kot odprte prostore družbenega dialoga in družbene odgovornosti v 21. stoletju.


Več o projektu Eurovision – Museums Exhibiting Europe (EMEE) na CED Slovenija.
Spletna stran projekta EMEE: www.museums-exhibiting-europe.de