Novice

MoTA mapira in arhivira javne prostore

Muzej tranzitornih umetnosti – MoTA 21. in 22. feb. 2018 v Mestnem muzeju Ljubljana prireja mednarodni brezplačni simpozij o vprašanju ohranjanja, mapiranja in oživljanja dediščine javnega prostora 20. stoletja skozi premisleke arhitektov, aktivistov, zgodovinarjev, raziskovalcev in umetnikov. Simpozij je del mednarodnega projekta MAPS s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kultura · 20. februarja 2018


Cilj projekta MAPSMapiranje in arhiviranje javnih prostorov je identificirati, mapirati in arhivirati javne prostore, in z njimi povezano arhitekturo in monumente, ki so del naše kulturne dediščine, vendar zaenkrat niso še prepoznani kot taki. Z uporabo ustnega izročila, kreativnih digitalnih orodij in aktivno participacijo občinstva razvija MAPS metodologijo, s katero bo MoTA skupaj s partnerji premišljevala vlogo arhitekture in monumentov kot tudi javnih prostorov, kot nosilcev pomembne simbolne vloge za prebivalce, njihove neposredne uporabnike.

Mednarodni simpozij Nonument!

V Mestnem muzeju Ljubljana bo 21. in 22. feb. 2018 simpozij Nonument: Mapiranje in arhiviranje javnih prostorov, ki se ukvarja z vprašanjem javnega prostora vzhodne in srednje Evrope ter deloma ZDA in Bližnjega Vzhoda. Danes smo priča netransparentni obravnavi prostora ter hitrim in radikalnim posegom v zasnove mest; procese spremlja intenzivno krčenje javnega prostora. To od nas zahteva, da premislimo tudi specifiko arhitekturne dediščine oziroma kulturne dediščine nasploh.

Na simpoziju bodo med drugimi nastopili teoretik Alexei Monroe, arhitekt Miloš Kosec, soustanovitelj platforme Failed Architecture Michiel van Iersel, član kolektiva Bellastock Simon Jacquemin, urednik revije Oris Maroje Mrduljaš, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok in umetnostna zgodovinarka ter so-ustanoviteljica raziskovalne skupnosti Aggregate Pamela Karimi.

V spremljevalnem programu bo predstavljen dokumentarni film Resonant Architecture kolektiva Art of Failure in video serija Phantom Brickworks, ki jo je za svoj istoimenski album posnel britanski producent Bibio. V Mestnem muzeju Ljubljana bo na ogled tudi začasna razstava (20.–28. feb.) Nonument01: McKeldinova Fontana o porušeni fontani v Baltimorju, obiskovalci pa bodo lahko na Trgu republike predpremierno preizkusili aplikacijo za nadgrajeno resničnost, virtualni spomenik fontani.