Novice

Moralna reforma v Aksiomi

Prvi umetniški performans vseh časov, ki se je zgodil v lokalnem parlamentu. Razstava češkega umetniškega kolektiva Ztohoven, ki slovi po svojih umetniško utemeljenih potegavščinah, je do 15. aprila 2016 na ogled v Aksiomi. Vabljeni!

Kultura · 4. aprila 2016

Med 40. kongresom češkega parlamenta, 5. junija 2012, je 585 različnih politikov dobilo sms sporočilo. Člani različnih političnih strank so nevede drug drugemu »pošiljali« sporočila o potrebi po skrivnostni »moralni reformi« in se opravičevali drug drugemu. Sporočila so pozivala k boljšemu vedenju, politični spodobnosti in pogajanjem z manjšim poudarkom na zamerah in predsodkih.

Več o razpletu performansa – verjetno prvega umetniškega performansa vseh časov, ki se je zgodil v lokalnem parlamentu in ga je kasneje prevzelo slavno češko umetniško gibanje Ztohoven, preberete na aksioma.org/ztohoven oziroma obiščete razstavo, ki bo na ogled do 15. aprila 2016, od torka do petka od 12. do 18. ure v Aksiomi | Projektni prostor (Komenskega 18, Ljubljana).

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, namreč do sredine aprila predstavlja češki umetniški kolektiv Ztohoven s samostojno razstavo Moralna reforma (The Moral Reform). Ztohoven slovi po svojih umetniško utemeljenih potegavščinah. Skupino sestavlja jedro približno dvajsetih redno aktivnih umetnikov, ta številka pa se občasno poveča celo do sto, ko specifične naloge terjajo dodatne udeležence. Skupina si prizadeva uporabljati znana sredstva in metode in tako izziva ustaljene javne predstave o družbi.

V spremljevalnem programu razstave bosta predvajana tudi dva filma, in sicer v:
– sredo, 6. aprila 2016: Državljan K (Citizen K) o projektu oziroma akciji/performansu zamenjave identitet, v katerem je 12 gverilskih umetnikov kolektiva Ztohoven več mesecev živelo z identiteto drugega.
– sredo, 13. aprila 2016: Medijska realnost (The Media Reality) o akciji, kjer so Ztohoven vdrli v oddajnik češke televizije in v prenos panoramskega posnetka tihe pokrajine v gorovju Krkonoše vstavili eksplozijo atomske bombe.

Filma bosta na dan predstave predvajana ob 19. uri v Aksiomi | Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana. Vstop je brezplačen, kljub temu je potrebna rezervacija na e-mail sonjagrdina@gmail.com.

Več v medijskem obvestilu Aksiome.

Dogodek je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP) in je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa (podprogram Kultura) Evropske unije.

Več o projektu Masters & Servers na CED Slovenija tukaj.