Novice

MG+MSUM: Slovar skupnega znanja

Seminar Konstitutivne prakse, ki je del projekta Slovar skupnega znanja in podprt iz programa Kultura (2007-2013), bo v Liverpoolu, od 2. do 4. marca 2016.

Kultura · 25. februarja 2016

Moderna galerija (MG+MSUM) je napovedala že četrti seminar v okviru projekta Slovar skupnega znanja – Glossary of Common Knowledge z naslovom Konstitutivne prakse (angl. Costituencies), ki ga marca letos v Liverpoolu organizira Moderna galerija v sodelovanju z John Moores University iz Liverpoola.
Slovar skupnega znanja je petletni raziskovalni projekt, ki ga vodi Moderna galerija (MG+MSUM) v okviru evropskega projekta Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 in evropske muzejske konfederacije Internacionala.

Kustosi seminarja Konstitutivne prakse so Zdenka Badovinac (Moderna galerija), Bojana Piškur (Moderna galerija) in John Byrne (Liverpool John Moores University).

Namen projekta je ustvariti slovar drugačnih terminov, kot jih najdemo v obstoječi literaturi o umetnosti, in k oblikovanju slovarja pritegniti institucije in posameznike iz Evrope in drugih delov sveta, ki predlagajo termine, povezane z lastnimi praksami in konteksti, in jih primerjajo med seboj. Ti tako imenovani naratorji ves čas sodelujejo v procesu urejanja slovarja in na osnovi primerjav proizvajajo nova znanja. S tem Slovar skupnega znanja postaja alternativa podobnim projektom, ki so prilagojeni dominantnim epistemološkim modelom. Termine obravnavamo v okviru različnih seminarjev in v povezavi s šestimi referenčnimi polji (zgodovinjenje, subjektivizacija, geopolitika, konstitutivne prakse, skupno, druga institucionalnost); na koncu jih bomo primerjali med seboj in z različnimi asociativnimi povezavami ustvarili nove. Na seminarjih s kustosi delajo naratorji iz institucij mednarodne konfederacije muzejev Internacionala in drugi naratorji z raznih delov sveta. Slovar skupnega znanja je možno spremljati na spletni strani Slovarja skupnega znanja, dostopen pa je tudi na spletni strani Moderne galerije. Leta 2017 bo slovar izšel še v knjižni obliki.

Na četrtem seminarju bo trinajst mednarodno priznanih naratorjev predstavilo trinajst terminov, ki se navezujejo na referenčno polje konstitutivne prakse.

Več o Slovarju skupnega znanja in seminarju Konstitutivne prakse tukaj (word).

gck-logo