Novice

MEDIA podpora za dva nova filma mladih slovenskih ustvarjalcev!

Jesenski izkupiček iz programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA: novih 55.000 EUR evropskih sredstev za razvoj še dveh slovenskih filmov – iskrene čestitke!

Rezultati · 3. novembra 2015

USPEŠNA FILMA OBETAVNH REŽISERJEV MLAJŠE GENERACIJE
Na drugem, aprilskem razpisnem roku za podporo razvoju posameznih filmskih projektov sta slovenska producenta, zavoda VERTIGO in NOSOROGI, uspešno pridobila skupaj 55.000 EUR podpore, kar letošnji izkupiček evropskih sredstev za razvoj novih slovenskih filmov skupaj z uspešnima projektoma iz prvega roka zviša na 130.000 EUR.

Igrani film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča, lanskoletnega dobitnika vesne za najboljši študentski film, ima po mnenju neodvisnih evropskih ocenjevalcev velik ustvarjalni potencial. Zato so prepričljivo projektno prijavo mlade producentke Marine Gumzi iz producentske hiše zavod Nosorogi, ki je pravkar zaključila priznano evropsko usposabljanje European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE), nagradili s 30.000 EUR podpore za razvoj filma.


(Zgodbe iz kostanjevih gozdov)

Film, ki nastaja v koprodukciji z italijansko Transmedio, temelji na motivih treh kratkih zgodb Čehova ter na izbranih zapisih o ljudskem izročilu Beneške Slovenije in Kanalskega Kolovrata. Skozi intimno zgodbo zrcali aktualno temo družbenega propada ter fenomen množične emigracije mladih in posledično opustošenja delov sveta.

***

Režijo in scenarij drugega podprtega projekta, ustvarjalnega dokumentarca Gjakmarrja – Krvno maščevanje, za katerega je podporo v znesku 25.000 EUR uspešno pridobil producent Danijel Hočevar za zavod Vertigo, podpisuje Marija Zidar. Film je prva uradna koprodukcija med Slovenijo in Kosovom, ki v slogu dokumentarne triler drame raziskuje posledice brezvladja in brezzakonja v Albaniji: zgodba sledi dvema mediatorjema, ki v Albaniji posredujeta med družinami v krvnem maščevanju. 500 let stara tradicija, ki je bila kodificirana v albanskem običajnem pravu, se je po padcu Hoxheve komunistične diktature obnovila, a v sprevrženi obliki. Koproducenti so Friendly Productions iz Ljubljane in kosovski Dera Film.


(Krvno maščevanje)

Več informacij o projektih in ocene neodvisnih evropskih ocenjevalcev (pdf).

***

REKORDNO ŠTEVILO PRIJAV
Na drugi razpisni rok razpisa je prispelo rekordno število prijav v več kot 20-letni zgodovini podpore za posamezne projekte: kar 539 prijav iz 31 držav članic podprograma MEDIA. Stopnja uspešnosti je nizkih 14 %: sredstva v skupni višini 3.180.000 EUR bodo razdeljena 78 podprtim projektom iz 25 držav. Med njimi se Slovenija z dvema uspešnima projektoma uvršča na 21. mesto, s čim beleži višjo stopnjo uspešnosti od štirih evropskih produkcijsko močnih držav, iz katerih je prišlo tudi največ prijav – Francije, Španije, Nemčije in Italije.

Vsi jesenski rezultati podprograma MEDIA za Slovenijo (razvoj, distribucija, festivali) so tukaj.