Novice

MAO predstavlja Future Architecture Festival

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) med 20. in 30. septembrom 2017 organizira številna predavanja, delavnice, filmske projekcije, razstave, pogovore in pop-up dogodke, kjer se bodo zbrali arhitekti, oblikovalci, umetniki in kustosi, ki vse od leta 2015 s podporo Ustvarjalne Evrope sodelujejo v evropski platformi Future Architecture.

Kultura · 24. septembra 2017

FAP-2017_banner-slovenska-kreativna-evropa
V obdobju dveh let od nastanka platforme Future Architecture (2015–2017) je ta ponudila več kot 100 dogodkov, od konceptualnih razstav do pionirske založniške platforme Archifutures, ter zagnala pobude ‘od spodaj navzgor’ v lokalnih skupnostih po vsej Evropi in onkraj njenih meja, z več kot 200 še neuveljavljenimi arhitekti, urbanisti, kustosi, kritiki in drugimi, večinoma mladimi strokovnjaki. Festival Future Architecture tako ponuja enkraten vpogled v raznovrstnost dejavnosti prihajajoče generacije arhitektov, ki so odločeni podreti obstoječe ovire – ne le fizičnih, temveč tudi namišljene strokovne in ideološke zidove.

Poudarki festivala bodo – poleg predstavitve dogodkov v okviru platforme Future Architecture, ki jih bodo pripravili kustosi iz 18 ustanov članic – strokovna razprava Internetno udejstvovanje in metode subverzije s Charlesom Broskoskim in Jamesom Taylor-Fosterjem o raziskovanju zbirke projektov in platform iz resničnega sveta, ki želijo spodkopati status quo spletnega ustvarjanja in potrošništva, kratek govor Zgodbe, ki jih lahko pove samo arhitektura futurologa Ludwiga Engla, po katerem bo predstavnik Bureau N povedal zgodbo o tem, kako prepoznati zgodbe v arhitekturnih projektih in jih nato pripovedovati, predstavitev slovenskega paviljona za 16. mednarodno razstavo arhitekture La Biennale di Venezia 2018 ter predstavitev kataloga Daleč, tako blizu, ki spremlja 25. bienale oblikovanja (BIO 25) s kustosinjama Majo Vardjan in Angelo Rui.

V sklopu festivala bosta potekala tudi dva simpozija, O oblasti v arhitekturi / Materialistična perspektiva v organizaciji Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo ter Landezine Live, ki ga pripravlja Landezine – Društvo za promocijo krajinske arhitekture, z nagrado LILA – Landezine International Landscape Award 2017.

Program festivala preverite tukaj.

Sodelujoči na festivalu Future Architecture: Juuso Koponen in Jonatan Hildén (Koponen+Hildén), Shareen Elnaschie in Kimberly Pelkofsky (Office of Displaced Designers), Paolo Patelli, Servis 8, Anja Humljan (The Urban Yoga), Esen Gökçe Özdamar, Felipe De Ferrari, Kim Courrèges (Plan Común), Artem Kitaev (Kosmos Architects), Bence Komlósi (Architecture for Refugees), Manon Mollard, Fani Kostourou, Miloš Kosec, Adriana Pablos llona, Blanca Pujals, Barbara Boschiroli (Atelier delle Verdure), Sebastian Ernst (Studio FAKT), Rebekka Kiesewetter, Ana Jeinić, Ingrid Sabatier-Schwarz, Stephan Schwarz (ISSSresearch&arhitekt), Ana Sabugo, Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza
Govorniki: Charles Broskoski (Are.na), James Taylor-Foster (ArchDaily), Ethel Baraona Pohl (DPR-Barcelona), Matevž Čelik (MAO), Angela Rui, Maja Vardjan (MAO), Mladen Dolar, Hilde Heynen, Teresa Stoppani, Sven-Olov Wallenstein, Ludwig Engel

Ali ste vedeli, da je MAO uspel tudi na zadnjem razpisu za evropske platforme? V hudi konkurenci je bilo izbranih 13 platform in med njimi sta kar dve s slovenskim vodjo – ponovno Beletrina in MAO! V platformah, ki so pridobile 4-letno podporo Ustvarjalne Evrope, je sicer vključenih še pet slovenskih organizacij: Tretaroka (Future Architecture), EnKnap, UGM, MoTA in CUK Kino Šiška.