Novice

LIFFE ter Animateka kljub hudi konkurenci uspela na razpisu za filmske festivale!

Na najbolj konkurenčnem razpisnem roku za podporo filmskim festivalom v zadnjih dveh letih, se je 27. LIFFE uvrstil med 27 izbranih projektov! Novembrska edicija največjega slovenskega mednarodnega filmskega festivala bo iz podprograma MEDIA sofinancirana s 46.000 EUR– čestitamo! Huda konkurenca velikih festivalov več let podprto Animateko uvrstila na čakalni seznam.

Rezultati · 2. septembra 2016

Med 132 prispelimi vlogami, je bilo na drugem razpisnem roku najprej izbranih 27 projektov, ki bodo skupaj prejeli 1,4 milijone EUR. Lahko zapišemo, da gre za najbolj konkurenčen razpis do sedaj, saj je Evropska komisija za letošnji razpis namenila 2,8 mio EUR (za oba roka), kar je skoraj pol milijona evrov manj kot lani.

Evropska komisija je po oktobru, ko je nekaj festivalov, med njimi tudi Animateko, uvrstila na čakalni seznam, novembra zagotovila dodatna sredstva še za 9 projektov. S tem se je med dobitnike MEDIA podpore vpisala tudi Animateka, ki je na MEDIA razpisih uspešna že vse od leta 2007!

Končni rezultat drugega razpisnega roka po dodatno zagotovljeni podpori je tako 36 izbranih projektov, ki bodo skupaj prejeli 1,75 milijona EUR.

V okviru spomladanskega roka razpisa EACEA 16/2015 je bilo za uspešno prijavo potrebno zbrati vsaj 82 od skupaj 100 točk. To je 5 točk več kot na prvem letošnjem razpisnem roku (ko je uspel Kino Otok) ali kar 9 točk več v primerjavi z lanskim spomladanskim rokom!

LIFFe letos v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu

LIFFE 2016Cankarjev dom za prijavo letošnjega festivala LIFFe prejel 86 od 100 točk. Letošnja edicija festivala med 9. in 20. novembrom napoveduje obsežen izobraževalni program in zanimive dogodke v partnerstvu z Art kino mrežo, predvajanje dogodkov v živo, delavnice za otroke in seminarje. LIFFe se je ponovno vpisal na zemljevid festivalov s podporo Ustvarjalne Evrope, potem ko je bil prejemnik podpore vseh sedem let že zaključenega programa MEDIA 2007.

Največji slovenski filmski festival ima močan in prepričljiv program evropskih filmov in zelo lojalno občinstvo (50.000 prodanih vstopnic), je še posebej izpostavila selekcijska komisija. Strateška posvečenost mladim, kot tudi drugim segmentom publike, sta ocenjeni kot nadpovprečni. LIFFe ima tudi dobro vzpostavljeno partnerstvo z RTV Slovenija, saj ta za predfestivalsko ogrevanje v program uvršča filme iz preteklih festivalskih edicij. Po oceni komisije je to dober primer partnerstva med festivalom in javno televizijo, ki pozitivno prispeva k splošni vidnosti kakovostnih evropskih filmov.

Ponovno uspešna tudi Animateka

Evropska komisija je novembra zagotovila dodatne finance za kakovostne filmske festivale s čakalnega seznama v okviru letošnje podpore programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Dodatnih sredstev je bilo deležno le devet evropskih festivalov z rezervnega seznama, ki so izpolnili več kot 80 % visokih kriterijev omenjenega razpisa, med njimi tudi Animateka, ki je prejela 81 točk in je v prvem izboru le za točko zaostala za podporo.
Tako je letošnja festivalska edicija ponovno dobila potrditev kakovosti in najvišji možni znesek podpore za festivale kratkega filma, 33.000 EUR.

V sodelovanju z zavodom Motovila, centrom za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, v okviru katerega deluje Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, ki zagotavlja podporo prijaviteljem in uporabnikom pri kandidiranju za evropska sredstva, pa se je Animateka uspešno predstavila tudi državam vzhodnega partnerstva EU in bila uvrščena med 10 najbolj navdihujočih projektov s podporo Ustvarjalne Evrope na evropski ravni.

Kino Otok partner v mednarodnem filmsko-vzgojnem projektu

Zavod Otok skupaj s partnerskimi organizacijami iz Italije, Hrvaške in Romunije jeseni začenja nov mednarodni projekt AREM (Akcija! Raziskava evropske metodologije za filmsko pismenost), ki je prejel podporo podprograma MEDIA za razvoj filmske vzgoje.
Zavod Otok je sicer za junijski festival Kino Otok na prvem roku razpisa za festivale prejel podporo v višini 27.000 EUR, prvič nasploh.

Podpora MEDIA je namenjena predvsem tistim festivalom, ki si ob najmanj 70 % evropskih filmov v programu prizadevajo za strateški razvoj občinstev, filmsko vzgojo, celoletne in dislocirane dogodke za doseg in ohranjanje publike, uporabljajo inovativna digitalna orodja in so pomemben faktor v spodbujanju kroženja filmov in usposabljanja AV profesionalcev v posamezni državi. 

Več informacij o pogojih prijave na razpis EACEA 16/2015 najdete tukaj.
Več informacij o rezultatih razpisa si lahko ogledate na spletni strani EACEA 16/2015, najdete pa jih tudi tukaj.