Novice

Lepa bera nagrad za slovenske MEDIA podprte filme

Spremljamo jesenske uspehe slovenskih avtorjev in njihovih filmov: »Izbrisana« (r. M. Mazzini / Gustav film!), »Nočno življenje« (r. D. Kozole / Vertigo), »Košarkar naj bo« (r. B. Petkovič / Gustav film) “Zadnji ledeni lovci” (r. J Breceljnik in R. Bregar / Film It) in »Houston, imamo problem« (r. Ž. Virc / Studio Virc).

Rezultati · 9. oktobra 2017


Foto: fotke Rožle Bregar.
Foto: fotke Rožle Bregar.

“Zadnji ledeni lovci” na 8. FEMF-u nagrajeni za fotografijo

Nagrada Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije 8.  Festivala evropskega in mediteranskega filma v Piranu je podeljena Rožletu Bregarju za MEDIA podprti film Zadnji ledeni lovci režiserjev Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja (produkcija Film It).

»Izbrisana« v San Sebastianu

Leta 2015 je bila na filmskem festivalu v San Sebastianu oblikovana pobuda Glocal Cinema za spodbujanje kroženja filmov v manj razširjenih jezikih, za katero si je že od samega začetka prizadevala tudi Sabina Briški Karlić iz CED Slovenija, odgovorna za podprogram MEDIA.
Na letošnjem festivalu so prvič v okviru t. i. industry dogodkov predstavili novo sekcijo za promocijo filmov v manj razširjenih jezikih – Glocal in progress, v katero so se uvrstili trije filmi in tekmovali za denarno nagrado Glocal in Progress Industry Award. Med njimi je tudi MEDIA podprti film Izbrisana / Erased v režiji Mihe Mazzinija (produkcija Gustav film)! Vabljeni k branju pogovora z avtorji vseh treh uvrščenih filmov v kategorijo Glocal in progress.

»Nočnemu življenju« srbska nagrada Živojina Pavlovića

Na 10. mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu, kjer prikazujejo najboljše filme iz bivše Jugoslavije, je drugo nagrado, poimenovano po velikanu jugoslovanskega filma Živojinu Žiki Pavloviću, prejel slovenski režiser Damjan Kozole za MEDIA podprti film Nočno življenje (produkcija Vertigo).

»Košarkar naj bo« nagrajen na FSF

MEDIA podprti mladinski film Košarkar naj bo Borisa Petkoviča (produkcija Gustav film) je na 20. Festivalu slovenskega filma (FSF) prejel kar dve nagradi, tj. nagrado občinstva in vesno za najboljšo scenografijo (Janez Prohinar).

»Houston, imamo problem!« na Netflixu

Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca (produkcija Studio Virc) je prvi slovenski film, ki ga v svoj program uvršča Netflix, največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij. Film, ki je nastal s podporo podprograma MEDIA, je svojo pot na Netflixu začel julija letos in je na voljo skoraj 100 milijonom Netflixovih naročnikov v petindvajsetih jezikovnih različicah, kar je verjetno največji distribucijski doseg slovenskega filma do sedaj. Že dva meseca po začetku predvajanja, se je film znašel na lestvici 10 najboljših mokumetrarcev na Netflixu (kriterij izbire je bila uvrstitev na lestvici IMDB).