Novice

Glocal Cinema – nova pobuda za spodbujanje distribucije filmov v ‘malih’ jezikih

Na filmskem festivalu v San Sebastianu je predstavnica CED Slovenija Sabina Briški sodelovala pri oblikovanju in lansiranju pobude “Glocal cinemas. Velike zgodbe v malih jezikih”, katere namen je spodbuditi kroženje filmov iz držav z malo ali srednje razširjenimi jeziki.

Dejavnosti · 2. oktobra 2015

Baskovsko ministrstvo za izobraževanje, jezikovno politiko in kulturo je v okviru 63. Mednarodnega filmskega festivala v San Sebastianu k sodelovanju na srečanju pod naslovom Druge evropske filmografije: kinematografija v manj razširjenih jezikih, 20. in 21. septembra 2015, povabilo 24 predstavnikov 18 filmskih institucij iz 15 držav.


(Foto: Emilio Mayorga, Variety)

Slovenijo sta na vabilo baskovskega Deska Ustvarjalne Evrope zastopala Sabina Brišk, vodja za podprogram MEDIA pri CED Slovenija in Jožko Rutar, direktor Slovenskega filmskega centra.

Srečanje potekalo 20. in 21. septembra in je udeleženim predstavnikom iz Danske, Islandije, Norveške, Finske, Estonije, Latvije, Slovenije, Walesa, Irske, Švice, španske Baskije in italijanske regije Friuli Venezia Giulia omogočilo izmenjavo izkušenj in oblikovanje skupnih zamisli in strategij za izzive, s katerimi se spopadajo.


(Foto: CED Slovenija)

Nastala je pobuda pod naslovom Glocal cinema – velike zgodbe v malih jezikih, ker pa njeni sooblikovalci upamo, da bo pomembno prispevala h krepitvi kroženja filmov iz držav z malimi in srednje razširjenimi jeziki, je objavljen tudi manifest:

KAJ
Naš cilj je okrepiti ustvarjanje filmov v manj in srednje razširjenih jezikih.
Radi bi poudarili pomen drugačnega kulturnega zemljevida Evrope z distribucijo in prikazovanjem filmov v tistih evropskih jezikih, ki niso med glasnejšimi. Pri tej pomembni nalogi potrebujemo podporo javnosti.

ZAKAJ
Lokalna produkcija sicer pridobiva vedno pomembnejše mesto na domačih trgih, vendar je bilo osemnajst od dvajsetih najbolj gledanih filmov v Evropi leta 1914 odigranih v angleščini, francoščini, nemščini ali španščini. Radi bi pokazali, da ima Evropa veliko bogatejšo filmsko kulturo.

KAKO
Treba je oblikovati platformo in delovne skupine za podporo sodelovanju naših filmskih ustvarjalcev in izboljšati ozaveščenost glede naše kinematografije ter njeno prepoznavnost.

KDO
Trenutno je vključenih štiriindvajset strokovnjakov iz petnajstih regij in držav.
Celotno besedilo manifesta “Glocal Cinema. Big Stories, small countries” (pdf).

PRIDRUŽITE SE NAM!
O dogodku je izčrpno poročal tudi spletni filmski časopis Variety.