Novice

Kulturna dediščina kot razvojna priložnost

Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi v sodelovanju s partnerji projekta »diStory« in Ministrstvom za kulturo na brezplačno mednarodno konferenco, ki bo v 10. maja 2018, ob 9. uri v Upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani. Rok prijave: 7. maj 2018.

Kultura · 26. aprila 2018

Evropska komisija je ob razglasitvi leta 2018 za Evropsko leto kulturne dediščine med tremi glavnimi cilji opredelila, da je treba »okrepiti prispevek evropske kulturne dediščine h gospodarstvu in družbi z neposrednim in posrednim gospodarskim potencialom /…/ (in) promocijo trajnostnega razvoja in turizma ter krepitev socialne kohezije in ustvarjanje dolgoročnega zaposlovanja«.

To pomembno poslanstvo dediščine so si za izhodišče postavili tudi snovalci mednarodne konference z naslovom Kulturna dediščina kot razvojna priložnost. Domači in tuji predavatelji bodo v svojih predavanjih iskali odgovore na vprašanji, ali v kulturni dediščini prepoznamo razvojni potencial in ali ga znamo izkoristiti?

Osrednji govorci iz tujine so Brian Smith (Heritage Evrope, UK), ki bo v svojem predavanju razmišljal o tem, kakšno konkurenčno prednost prinaša kulturna dediščina v povezavi s socialno kohezijo v Evropi. Dr. Augusto Palombini (National Research Council of Italy – Institute for technologies applied to Cultural Heritage) bo spregovoril o tem, da je zdaj, v času množične uporabe sodobnih tehnologij, tudi predstavitev kulturne dediščine drugačna. Gianluca Bellucci (Sistema Museo, IT) bo predstavil Sistema Museo kot izkušnjo razvojnega modela kulturne dediščine.

Organizatorji si želijo, da bodo udeleženci konference delili zavedanje, da ohranjanje kulturne dediščine omogoča gospodarski in družbeni razvoj naših mest in skupnosti. Prav to so člani Združenja zgodovinskih mest Slovenije zapisali ob svoji ustanovitvi že leta 2001.

Vabilo, program in dodatne informacije tukaj (.doc) ali prek spleta Združenja zgodovinskih mest Slovenije tukaj.

Rok za prijavo je ponedeljek, 7. maj 2018. Prijave pošljite na e-naslova info@zgodovinska-mesta.si ali aleksandra@mro.si. Konferenca bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku, brez tolmačenja in v okviru projekta diStory – Digital stories of small historic towns s podporo Ustvarjalne Evrope.