Novice

Kultura premika Evropo za individualno mobilnost: še trije razpisni roki

Podpora za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu. Še trije roki za oddajo prijav do konca maja 2024.

Razpisi · 28. februarja 2024

Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe (CME) je ukrep za podporo mednarodni mobilnosti v kulturi s podporo programa Ustvarjalna Evropa, ki ga med leti 2022 in 2025 izvaja Goethe institut v Bruslju.

CME bo do leta 2025 omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz upravičenih držav, ki

  • sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA,
  • delujejo na področjih glasba, literatura, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti.

CME omogoča podporo za:

  • Individualno mobilnost za umetnike in kulturne delavce, ki potujejo od 7 do 60 dni, ali skupine posameznikov (2–5 oseb), ki potujejo od 7 do 21 dni. Podpora je namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu. Prijave so odprte do 31. maja 2024 do 23.59 CEST; glej razpisno besedilo.
  • Organizacije (gostitelje) rezidenčnih programov, ki bodo gostile umetnike in kulturne delavce, tj. pravne osebe, npr. neprofitne organizacije, nevladne organizacije, javne institucije, fundacije, podjetja ali samozaposlene osebe. Gostiteljska organizacija lahko prijavi od 1 do 5 mednarodnih umetnikov in kulturnih delavcev (starih vsaj 18 let), ki morajo vsi sodelovati v rezidenčnem projektu, ki poteka v istem obdobju. Rezidenca lahko traja od 22 do 300 dni. V letu 2024 pričakujemo še eno objavo razpisa.

Goethe inštitut iz Bruslja je oblikoval kratek vprašalnik, ki vam je lahko v pomoč, kateri razpis Kultura premika Evropo je primeren za vas in ali izpolnjujete vse pogoje za prijavo.

NE SPREGLEJTE: Goethe Inštitut vabi ob petkih ob 11. uri na spletna srečanja v angleščini, kjer boste prejeli informacije oz. odgovore na vprašanja uporabnikov. Prijavite se tukaj. Spremljajte FB @CultureMovesEurope. Za dodatna vprašanja glede prijave se obrnite na Goethe institut v Bruslju.

Več informacij:
Spletna stran Culture Moves Europe (CME)
Najnovejše novice o CME
Portal za prijave – Goethe Application Portal (GAP)

Ukrep Kultura premika Evropo bomo 16. marca v Ljubljani predstavili na dogodku Priložnosti financiranja kulturnega sodelovanja v jugovzhodni Evropi, in sicer v sodelovanju s predstavitveno platformo slovenskih neodvisnih scenskih umetnosti TRIGGER in IETM Caravan.