Novice

Kmalu prvi razpisi za mobilnost Kultura premika Evropo

Evropska komisija in Goethe-Institut bosta novi ukrep mobilnosti predstavila 10. oktobra v Bruslju, ko bodo objavljeni tudi prvi razpisi. Ne spreglejte razpisa za ocenjevalce (rok prijave 25. september). V Ljubljani bomo “Culture Moves Europe” predstavili na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost, 28. septembra. 

Kultura premika Evropo (Culture Moves Europe) je novi ukrep za podporo mednarodni mobilnosti v kulturi s podporo programa Ustvarjalna Evropa, ki ga bo med leti 2022 in 2025 izvajal Goethe InstitutCulture Moves Europe bo do leta 2025 omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje, vključno z modnim oblikovanjem, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti), iz upravičenih držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA.

Evropska komisija in Goethe-Institut bosta novi ukrep mobilnosti predstavila 10. oktobra v Bruslju, ko bodo objavljeni tudi prvi razpisi. Še pred tem pa bo predstavnica Evropske komisije novi ukrep predstavila v Ljubljani na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost, 28. septembra.

Cilj projekta Culture Moves Europe je v triletnem obdobju podeliti približno 7.000 podpor, posebna pozornost pa bo namenjena uveljavljajočim se umetnikom. Podpora bo namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu.

Program mobilnosti bo sestavljen iz dveh ukrepov:

(1) individualne mobilnosti za umetnike in kulturne delavce, ki potujejo od 7 do 60 dni, ali skupine posameznikov (do največ 5 oseb, ki potujejo največ 21 dni). Za individualne mobilnosti bodo vsako leto med jesenjo in pomladjo odprti razpisi za vse sektorje hkrati.
(2) kratkoročne (1–3 meseci), dolgoročne (3–6 meseci) in podaljšane (do 10 mescev) rezidence za gostiteljske organizacije. Za rezidence bodo razpisi za vsak sektor odprti dvakrat v času trajanja programa.

Več informacij na spletni strani Evropske komisije in Goethe Institut. Za prijavo je potrebno izpolniti prijavni obrazec v angleščini, potem ko se najprej registrirate na prijavni platformi Goethe Instituta, ki izvaja program mobilnosti v imenu Evropske komisije.

NE SPREGLEJTE RAZPISA ZA OCENJEVALCE!

Za program Culture Moves Europe so potrebni strokovni ocenjevalci, ki imajo izkušnje na področjih glasbe, literarnega prevajanja, arhitekture, kulturne dediščine, oblikovanja (vključno z modnim oblikovanjem), vizualnih in uprizoritvenih umetnosti idr. kot so kulturna politika, kulturni menedžment itd.. Rok za prijavo je 25. september.
Več informacij na povezavi tukaj, glej Call for Experts to join the Culture Moves Europe Evaluators Pool.