Novice

Kako se ukrepov za obvladovanje posledic pandemije koronavirusa na področju kulture lotevajo evropske države?

Po podatkih, ki smo jih do 27. marca 2020 zbrali predstavniki evropske mreže centrov CED (katere članica je tudi Motovila), je več kot 20 evropskih držav že sprejelo splošne fiskalne in socialne ukrepe, ki veljajo tudi za kulturnega in ustvarjalne sektorje. Med njimi je 13 držav, ki so poleg tega sprejele tudi specifične sektorske ukrepe, in sicer: FI, GR, HR, IE, Lux, DE, NL, NO, PL, PT, RO, Katalonija (ES) ter Škotska in Wales (UK).

Priložnosti · 27. marca 2020
Foto: Turnerin am Barren. Museum fuer Kunst und Gewerbe Hamburg. Vir Europeana.

Večina držav članic programa Ustvarjalna Evropa (zaenkrat imamo podatke za 22) se je takoj odločilo za administrativne ukrepe, ki bodo izvajalcem že odobrenih projektov in programov omogočili, da lahko načrtovane dejavnosti prilagodijo, prestavijo ali celo odpovejo, pa zato ne bodo sankcionirani oz. bodo podporo ohranili.

Predstavljamo izbor ukrepov iz tujine in upamo, da bo s podobno zagnanostjo pred uničujočimi posledicami koronavirusa ta sektor reševala tudi Slovenija!

POZIV za prejemnike podpore Ustvarjalna Evropa
Predstavnike organizacij, ki so prejemnice sredstev programa Ustvarjalna Evropa, pozivamo, da nam do petka, 27. marca 2020, posredujete informacije o težavah pri izvajanju tekočih mednarodnih projektov. Zbrane podatke bomo posredovali evropskim in nacionalnim institucijam, ki so pristojne, da pripravijo ustrezne premostitvene ukrepe.