Novice

Na Kratki sceni: Kako napisati scenarij, ki se prodaja sam? – poročamo

Beležimo izjemen interes za scenaristično predavanje Christiana Routha in uspešno usposabljanje na Kratki sceni v okviru Festivala kratkega filma v Ljubljani. Vabljeni k ogledu predavanja!

Dejavnosti · 1. septembra 2016

IZJEMEN INTERES ZA PREDAVANJE CHRISTIANA ROUTHA

Strokovno predavanje za javnost
Strokovno predavanje za javnost, 23. 8. 2016

V torek, 23. avgusta 2016 je v okviru scenaristične delavnice Kratka scena potekalo javno predavanje ”Kako napisati scenarij, ki se prodaja sam?” mednarodnega scenarističnega strokovnjaka Christiana Routha, ki ga je v Slovenijo oz. na festival FEKK pripeljal CED Slovenija (Motovila).

Dvorana Muzeja sodobne umetnosti Metelkova je bila napolnjena do zadnjega kotička: uveljavljenemu scenarističnemu svetovalcu je z zanimanjem prisluhnilo več kot 70 obiskovalcev. Routh je predaval o najboljših načinih predstavljanja idej za filmske zgodbe odločevalcem v avdiovizualni industriji, v ospredje pa je postavil žanr, logline, sinopsis, treatment, scenarij, postopke izbire projektov, pitching in psihologijo osebnih sestankov.

Video posnetek celotnega predavanja je na voljo na našem youtube kanalu  – vabljeni k ogledu!

USPEŠNO USPOSABLJANJE NA KRATKI SCENI

Udeleženci delavnice
Udeleženci delavnice Kratka scena s pitching žirijo

Omenjeno predavanje je bilo uvod v scenaristično in pitching delavnico za kratki film »Kratka scena«, ki je potekala med 23. in 26. avgustom 2016 v okviru Festivala kratkega filma v Ljubljani. Sedem udeležencev je pod vodstvom dveh mednarodnih mentorjev, Christiana Routha in Petra Murdmaa, spoznavalo teorijo in prakso scenaristične obrti, razvoj in pisanje scenarija za kratki film ter pripravo in izvedbo javne predstavitve oz. pitcha. Udeleženci delavnice so bili Katja Petelin, Mitja Širok, Polona Matjašič, Mery Gobec, Aljaž Tepina, Lara Taufer in Kristijan Kranjčan.

Christian Routh

Christian Routh, vodja usposabljanja ScripTeast (mednarodni program za razvoj scenarijev filmskih ustvarjalcev iz Srednje in Vzhodne Evrope, katerega se redno udeležujejo tudi slovenski scenaristi s svojimi projekti), je v preteklih letih sodeloval pri različnih mednarodnih avdiovizualnih usposabljanjih in programih ter svetoval evropskim in nacionalnim skladom in inštitucijam. Routh je udeleženim ustvarjalcem kratkih filmov pomagal definirati prednosti in prostor za izboljšave njihovih scenarijev za kratke filme. S primeri dobrih praks jih je spodbujal k razmišljanju o učinkovitih filmskih zgodbah, na individualnem svetovanju pa je z vsakim intenzivno delal na razvoju njegovega projekta.

Delavnica Peter Murdmaa
Peter Murdmaa

Za večino udeležencev je Kratka scena pomenila tudi prvo srečanje s pitchingom oz. predstavitvijo projekta odločevalcem, kar je bil tudi namen, saj smo ustvarjalce želeli spodbuditi k udejstvovanju na mednarodnih koprodukcijskih dogodkih, kot so Euro Connection, European Short Pitch ipd.. Veščino pitchinga so udeleženci pilili tudi s Petrom Murdmaa, ustvarjalcem kratkih filmov, organizatorjem največjega baltskega pitching dogodka za kratke filme in vodjo estonskega Centra za kratki film ShortEst, ki si prizadeva promovirati kratke filme s posebno pozornostjo do potreb filmskih ustvarjalcev, filmske industrije ter občinstva. S številnimi primeri kratkih filmov je udeležencem pokazal moč in vrednost kratke filmske forme ter poudaril njeno enakopravnost s celovečerno.

Konstruktivno mnenje obeh mentorjev pri pitchingu je udeležencem dalo motivacijo za petkovo 5-minutno predstavitev pred 6-člansko strokovno komisijo, v sestavi obeh mentorjev, režiserke Barbare Zemljič, producentke Marine Gumzi, Bojane Bregar kot predstavnice festivala FEKK in Igorja Prassla, nacionalnega selektorja za eno največjih koprodukcijsk srečanj za kratki film, Euro Connection (Festival kratkega filma Clermont Ferrand).

Povratne informacije članov komisije so, verjamemo, udeležencem dale nov zagon in motivacijo za piljenje projektov ter veščin pitchinga, jeseni pa se obeta tudi nadaljevanje delavnice pod mentorstvom Martina Horvata. Gre za obetavnega slovenskega scenarista, ki je študiral na Ameriškem filmskem inštitutu (AFI), kot soscenarist pa je sodeloval na filmu All These Voices, ki je pred kratkim prejel študentskega oskarja.

Delavnica in torkov strokovni seminar sta nastala v soorganizaciji Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (ki deluje v okviru zavoda Motovila), Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken – festivala FEKK in produkcijske hiše EnaBanda ter v partnerstvu z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova (MSUM).

Foto: arhiv CED SI/Motovila in FEKK.