Novice

Kako KUL je KULturna dediščina

Združenje zgodovinskih mest Slovenije, koordinator projekta REFRESH s podporo Ustvarjalne Evrope, je decembra letos v Škofja Loki organiziralo zaključni dogodek in otvoritev razstave »Osvežena dediščina« pri katerem so sodelovali mladi umetniki iz Slovenije, Italije, Romunije in Španije.

Kultura · 21. decembra 2019

Cilj projekta REFRESHMladi umetniki oživijo in osvežijo območja dediščine je bil (i) približati kulturno dediščino ljudem, proslaviti njeno raznolikost in deliti njeno vrednost in pomen s prihodnjimi generacijami ter (ii) razviti nove, sveže načine predstavitve kulturne dediščine v sodelovanju z mladimi umetniki v različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjih ter tako (znova) privabiti in povabiti k sodelovanju predvsem mlade, kot tudi ljubitelje kulturne dediščine

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je 3. dec. 2019 skupaj s partnerji v Škofja Loki predstavilo zaključke projekta in hkrati otvorilo razstavo »Osvežena dediščina«, ki so jo pripravili mladi umetniki iz Slovenije, Italije, Romunije in Španije. Tam jih je nagovorila tudi Mateja Lazar iz Motovile (CED Slovenija).

V času trajanja projekta (2018–2019) so partnerji projekta izvedli:
– 8 Refresh Heritage Week dogodkov, na osmih lokacijah v Italiji, Romuniji, Španiji in Sloveniji, kjer je ustvarjalo 100 mladih umetnikov iz partnerskih držav.
– 8 ustvarjalnih delavnic, na osmih lokacijah RHW, na katerih je pod vodstvom mentorjev sodelovalo in ustvarjalo več kot 200 domačih mladih umetnikov različnih zvrsti.
– Mednarodna natečaja za najboljši video – VIDEO REFRESH ART AWARD in najboljšo fotografijo – POTOGRAFPHY REFRESH ART AWARD.
– 8 predstav, ki so jih mladi umetniki pripravili ob zaključku vsakega od REFRESH dogodkov na vsaki od osmih lokacij, ki si jih je skupaj ogledalo več 5000 obiskovalcev.

Na Ptuju so junija 2018 na festivalu sodobne umetnosti Art Stays, pod mentorstvom dveh uveljavljeni slikarjev, domačina Jerneja Forbicija in italijanske sodobne umetnice Marike Vicari, ustvarjali mladi slikarji, kiparji in vizualni umetniki ter nastala dela postavili na ogled na razstavi v mestni galeriji.

V Novem mestu, junija 2019, so sodelovali mladi plesalci in pod mentorskim vodstvom izkušene plesalke, domačinke, ki trenutno plesno deluje v Londonu ,Tjaše Žibert iz Plesnega studia Novo mesto pripravili plesno koreografijo na glasbo domače glasbene skupine Dan D, ki so jo zaplesali na prenovljenem glavnem trgu in na zaključnem dogodku Plesnega studii v dvorani Janeza Trdine.
V Novem mestu je za dijake potekala tudi filmska delavnica, ki jo je vodila študentka režije AGRFT, Ivana Vogrinc Vidali. Okrogle mize ob koncu delavnice se je udeležil tudi  režiser Marko Naberšnik.

Projektni partnerji ugotavljajo, da so zaradi dobrega sodelovanja v celoti dosegli cilj projekta: mladim so približali kulturno dediščino, ki jim je bila navdih pri njihovem umetniškem ustvarjanju različnih umetniški zvrsti, glasbe, plesa, slikarstva, filma, fotografije in sodobni vizualnih umetnosti. Mladi so na mladosten način osvežili dediščino in ugotovili, kako KUL je KULturna dediščina. Združenje zgodovinskih mest Slovenije pa bo s projektom nadaljevalo …