Novice

James Bridle – V senci brezpilotnega letala

Projekt “V senci brezpilotnega letala” je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP) in je bil podprt v okviru Ustvarjalne Evrope (podprogram Kultura).

Kultura · 1. oktobra 2015

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, predstavlja:
James Bridle – V senci brezpilotnega letala (Under the Shadow of the Drone)
Otvoritev razstave in pogovor z umetnikom: sreda, 14. oktober 2015, ob 19. uri, glej

»Po mojem mnenju brezpilotno letalo deloma nadomešča omrežje kot tako: je nevidna, inherentno povezana tehnologija, ki dopušča gledanje in delovanje na daljavo. Mi in digitalno, delujoči skupaj – medij in izmenjava. Toda nečloveški deli omrežja niso moralni akterji in ista tehnologija, ki prinaša čudež civilne tehnologije, osupli futurizem Nove estetike in neenakomerno porazdeljeno radost življenja zdaj, ustvarja tudi mračnjaško kulturo ‘varnosti’, povsod navzoč nadzor in robotske ubijalske stroje. To je rezultat inherentne nečitljivosti omrežja, njegove težnje po brezhibnosti in nevidnosti, od kode do ‘oblaka’. Tisti, ki omrežja ne morejo zaznati, znotraj njega ne morejo učinkovito delovati in so nemočni. Naloga je torej narediti takšne reči vidne.«
James Bridle, »Under the Shadow of the Drone«, Booktwo.org (11. oktober 2012), dostopno na naslovu: http://booktwo.org/notebook/drone-shadows/.

Te vrstice nazorno povzemajo konceptualno ozadje trenutnega ukvarjanja Jamesa Bridla z brezpilotnimi letali ter njegovo umetniško raziskovanje na splošno. Filtriranje in urejanje pretoka informacij, omogočanje, da postanejo vidnejši in bolj čitljivi podatki, ki so v grobi obliki sicer na voljo, a nekako skriti, dokler jih nekdo ne začne vleči na dan ter kategoriziranje in razvrščanje so glavni cilji Bridlovega dela. Njegovo delo pravzaprav simbolizira držo celotne generacije, ki je odrasla med vsenavzočnim oblakom in letečimi brezpilotnimi letali.

Senca brezpilotnega letala (Drone Shadow) je potekajoča serija urbanih intervencij, v katerih Bridle na tla urbanih prostorov v razmerju 1:1 riše sence vojaških brezpilotnih letal v letu. Kar naj bi bilo nevidno, postane vidno; oddaljena, odmaknjena realnost je naenkrat zelo blizu in prisotna. Ostala dela bodo predstavljena v projektnem prostoru Aksiome, projekt Drone Shadow pa bo v Sloveniji prvič predstavljen v obliki javne intervencije in sicer na treh lokacijah: pred Hotelom park, pred Kinom Šiška in pred Kolosejem v nakupovalnem središču BTC.
*Vir.

Projekt V senci brezpilotnega letala je izveden v okviru Evropskega projekta sodelovanja Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP).

Spletna stran projekta: www.mastersandservers.org
Predstavitev projekta Masters&Servers na CED Slovenija.