Novice

Iridium Film prvič uspešen na MEDIA razpisu za razvoj filmskih projektov

Izvajalska agencija je objavila dolgo pričakovane rezultate drugega roka razpisa podprograma MEDIA za podporo razvoju posameznih projektov (EACEA 22/2018, rok 24. april 2019). 30.000 EUR finančne spodbude za razvoj celovečernega igranega filma bo (prvič) pridobilo slovensko produkcijsko podjetje Iridium Film za projekt FC Svoboda režiserja Borisa Petkoviča!

Rezultati · 26. novembra 2019

Na aprilskem roku MEDIA razpisa za razvoj vsebine filmov je kandidiralo 303 projektov, uspešnih jih je bilo 70. Producentu Bojanu Mastiloviću (Iridium film) se je uspelo izboriti za edino podporo za Slovenijo z visokih 83 pridobljenih točk za mednarodno koprodukcijo NK Svoboda (FC Freedom).

Ob tem je producent izjavil: Podpora programa Ustvarjalna Evropa MEDIA nam veliko pomeni. Zavedamo se, kako velik in kvaliteten je nabor prijavljenih projektov, zato nam je v ponos in spodbudo dejstvo, da so ocenjevalci resnično razumeli in podprli našega. Razvojne poti smo planirali in izdelovali celo leto 2019 na delavnici EAVE, in prav ta podpora nam bo omogočila, da celoten potencial projekta razvijemo do konca.

Vodilo filma, v katerem kot koproducenti sodelujejo tudi Homemade films iz Grčije, Antitalent iz Hrvaške in Manderlay Films iz Nemčije, je vprašanje, ali lahko čisto prijateljstvo, ki se prek ljubezni do nogometa ustvari med 14-letnima fantoma iz Slovenije in Sirije, preseže in zmaga nad sovraštvom in strahom, ki ga spodbujajo drugi?

Ocenjevalci so 30.000 EUR dodeljene finančne podpore projektu utemeljili tako:

Gre za močno zgodbo o prijateljstvu v težkih časih, povedano iz perspektive 14-letnega begunskega dečka. Zgodba je relevantna in se opira na univerzalne vrednote. Tako zgodba kot scenarij sta kakovostna in imata nadnacionalni potencial za doseganje širokega občinstva.

Razvojni načrt je konsistenten in poglobljen, zagotavlja podrobnosti za vsak aspekt strategije. Proračun je smiseln in vsebuje potrjene ključne elemente /…/ Distribucijski načrt je jasen in močan, potrjeni so partnerji na treh distribucijskih območjih. Območja distribucije so izbrana skladno s profilom projekta (tema, geografski fokus in koprodukcijska strategija).

Projektni tim se zaveda vseh (prodajnih) prednosti projekta, na osnovi katerih ima veliko možnosti za promocijo in plasiranje, med drugim tudi za vzpostavljanje neposrednega kontakta z občinstvom (npr. partnerstva z NVO sektorjem, nogometaši, UEFA). Že v tej fazi je veliko projektnih partnerjev potrjenih ter obstajajo dobre možnosti financiranja v drugih evropskih državah. Razvite strategije prispevajo k potencialu izvedljivosti projekta.