Novice

Humana mesta za izboljšanje javnih prostorov v lokalnih okoljih

Urbanistični inštitut RS bo 6. jun. 2018 predstavil publikacijo »Human Cities / Challenging the City Scale 2014–2018 / Investigation« s študijami primerov civilnih pobud za izboljšanje lokalnega okolja. Hkrati na ogled postavlja razstavo »Humana mesta – Skupne vrednote / Human Cities – Shared Values«. Aktivnosti so del projekta Humana mesta s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kultura · 30. maja 2018

Projekt Humana mesta: izzivanje merila mesta, pri katerem kot partner sodeluje Urbanistični inštitut RS skupaj s še enajstimi evropskimi institucijami, analizira, preizkuša in udejanja procese vključevanja ljudi v skupnostno ustvarjanje urbanih javnih prostorov v sodobnih mestih. Namen projekta je preseči prakso načrtovanih mestnih projektov, da bi preučili in razumeli moč nenačrtovanih aktivnosti in idej, ki se porajajo v javnih prostorih.

V sklopu projekta je aprila 2018 izšla publikacija Human Cities / Challenging the City Scale 2014-2018 / Investigation, ki je rezultat skupnega raziskovalnega dela partnerjev projekta. Publikacija vključuje preko 80 študij primerov civilnih pobud, ki si prizadevajo za izboljšanje javnih prostorov v svojih lokalnih okoljih. Prvi del publikacije predstavlja številne pobude in aktivnosti, s katerimi prebivalci na ustvarjalen način preoblikujejo urbano okolje. V Sloveniji so to npr. pobude Skupaj na ploščad!, Odprta kuhna ali Knjižnica pod krošnjami. Drugi del publikacije pa vključuje primere ali teme, ki so še posebej relevantne za lokalna okolja. Publikacija je bogato opremljena s fotografijami in je v elektronski obliki dostopna tukaj.

Predstavitev publikacije in razstava Human Cities
6. jun. 2018 ob 19:00 v galeriji Dessa, Židovska steza 4, Ljubljana

Na predstavitvi publikacije bodo sodelovali Josyane Franc (Cite du Design, vodja projekta), Matej Nikšič (Urbanistični inštitut RS, vodja projekta v Sloveniji in sourednik), Isabele Daeron (sourednica), Audrey Templier (oblikovalka) in Robin Houterman (Clear Village London, pisec prispevka v knjigi).

Predstavitvi bo sledila otvoritev razstave Humana mesta – Skupne vrednote / Human Cities – Shared Values. Razstava prikazuje nabor civilnih iniciativ iz vseh partnerskih mest in izpostavlja skupne vrednote, ki posameznike in lokalne skupnosti povezujejo v prizadevanjih za kakovostnejši urbani prostor. Razstava bo na ogled do 6. septembra 2018.

Dogodek bo večinoma potekal v angleškem jeziku. Za več informacij pišite na info@uirs.si.

Vljudno vabljeni!

Vir: Urbanistični inštitut RS, Napovednik.com