Novice

Galerija Kapelica vabi na razstavo Syncness

Na Kersnikovi 4 v Ljubljani do 12. 2. 2016 razstavljata Saša Spačal in Slavko Glamočanin. Razstava je del projekta ‘Evropska mreža digitalne umetnosti in znanosti’, s katerim je Galerija Kapelica, Ljubljana (Zavod Kersnikova) uspešno kandidirala na razpisu za projekte sodelovanja za leto 2014 programa Ustvarjalna Evropa / podprograma Kultura.

Kultura · 25. januarja 2016

V hrupu in trušču antropofonije, brnenju mest, strojev in cest izginjajo bioakustične pokrajine drugih živih bitij. Skoraj se več ne zavedamo, s katerimi življenskimi oblikami si delimo prostor. Toda antropocentrično podrejanje drugih bitij potlačuje tudi razumevanje živalskega v nas samih. Govorica, s katero se ljudje sporazumevamo, je človeška, glas je živalski. Ali lahko ozavestimo, kako je imeti glas in ritem vkodiran v tkivo nevronskega sistema? Si lahko predstavljamo, da so frekvence oglašanja odvisne od temperature iz okolice? Kako nam govorijo glasovi mehkih in puhastih bioloških vrst z velikimi očmi in kako glasovi žuželk, ki jih običajno sploh ne vidimo? Ali je mogoče razumeti čričke? Več o razstavi, na FB.

Razstava je odprta do 12. februarja 2016, od ponedeljka do petka od 10h–16h, v sredo in četrtek do 20h.

Vabljeni!

Razstava je del mednarodnega projekta ‘Evropska mreža digitalne umetnosti in znanosti’ (European Digital Art and Science Network), ki ga v Galeriji Kapelica izvajamo v sodelovanju z Ars Electronico Linz (AT), Centrom za promocijo znanosti Beograd (RS), DIG galerijo (SK), GV Art (UK), LABoralom (ES), Science Gallery (IE), Zaragoza City of Knowledge Foundation (ES) ter znanstveno-raziskovalnima centroma CERN (CH) in ESO (Evropski južni observatorij, CL).
Projekt je podprt s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije, Ministrstva za kulturo RS in MOL – Oddelka za kulturo.

Več o projektu European Digital Art and Science Network na CED Slovenija.

*Avtor fotografij je Miha Fras.